Megjelent az Internet Explorer 9

Megjelent az Internet Explorer 9

2011. március 16. 16:14, Szerda
Kedd hajnali hat órától már magyar nyelven is letölthető a Microsoft Internet Explorer 9 (IE9) végleges verziója, amely a Windows 7-ben megjelent hardveres gyorsítás kiaknázásával gyorsítja fel az internetezést.

A cég közleménye szerint az IE9 több mint 2000 változtatást tartalmaz a tavaly szeptemberben megjelent béta kiadáshoz képest. Az IE9 korábbi verzióit már több mint 40 millió alkalommal töltötték le, így a világ leggyorsabban terjedő béta állapotú böngészője lett, amelynek piaci részesedése a Windows 7-et futtató számítógépek körében már elérte a 2%-ot. A Microsoft a Windows 7 használata során keletkező telemetriás adatokra, azaz felhasználók tízmillióinak internetezési szokásaira támaszkodva alkotta meg következő generációs böngészőjét.

A fejlesztés során az alábbi statisztikák keltették fel a legjobban a mérnökök figyelmét: az emberek 33%-a tűzött le legalább egy programot a Tálcára és 87%-a indított el alkalmazásokat a Tálcáról. Mindössze 1%-a nyitott böngészőjében új fület billentyűkombinációval és alig 4%-a adott hozzá oldalt a “Kedvencek"-hez. 9%-a használt egyszerre 8-nál több fület böngészés közben és 15%-a nyitott új böngészőfület a CTRL-gomb és egérkattintás kombinációjával. Végül kevesebb, mint 25%-a használta a Kezdőlap (Home) gombot.


A cég ezért olyan böngészőt akart alkotni, amely a weboldalakat úgy kezeli, mintha azok a számítógépre telepített, könnyen kezelhető alkalmazások lennének. A fenti problémában jelent komoly előrelépést a weboldalak letűzésének és az Ugrólisták használatának a lehetősége. Előbbi azt jelenti, hogy az emberek letűzhetik kedvenc weboldaluk ikonját a tálcára, ilyenkor az ikon mellett speciális értesítések is megjelenhetnek - a Facebook esetében például egy csillag jelzi, ha a felhasználónak új üzenete érkezett.

A letűzött weboldalakra az egér jobb gombjával kattintva egy új menü, az úgynevezett Ugrólista jön elő, amely az adott oldal speciális funkcióihoz enged közvetlen hozzáférést - például Facebook-on az üzenetküldéshez. Egy letűzött ikonhoz akár több weboldal is beállítható, amelyek egy kattintásra, egyszerre nyílnak meg. Ezzel a funkcióval könnyedén létrehozhatók speciális feladatra szánt weboldal-csoportok, például hírolvasásra, szórakozásra vagy munkára.

A PC-k számítási teljesítményének jelentős részét ma már nem a processzorok, hanem a grafikus kártyák adják. Épp ezért az IE9 kihasználja a hardveres gyorsítás lehetőségét, azaz gyakorlatilag felszabadítja a számítógép teljesítményének az internetezés szolgálatába eddig nem állított 90%-át.

Az Internet Explorer 9 a HTML5-ön kívül is számos szabványt és megoldást támogat, beleértve például a CSS3-at vagy az EcmaScript5-öt. Kiemelendő még a biztonság, melyet a SmartScreen Filter erősít. Ez utóbbi naponta mintegy hárommillió adathalász támadást és kártevőt szűr ki. A Tracking Protection használatával a felhasználók “láthatatlanná válhatnak" az általuk nemkívánatosnak nyilvánított oldalak előtt, így azok nem lesznek képesek információkat gyűjteni róluk és az interneten folytatott tevékenységeikről.

Az Internet Explorer 9 Windows 7 (RTM és SP1), Windows Vista (SP2) és Windows Server 2008 (SP2 vagy újabb, illetve R2) operációs rendszereken érhető el. A böngésző Windows Phone 7 telefonokra várhatóan 2011 második felében érkezik majd.

Az Internet Explorer 9 letöltése

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások