Rango - George Lucas cégének zseniális bemutatkozása

Rango - George Lucas cégének zseniális bemutatkozása

2011. március 18. 16:00, Péntek
A George Lucas által alapított Industrial Light & Magic is megjelent az animációs filmek piacán, ráadásul egy igen elvetemült és szörnyen élvezetes filmmel.

Hogy tetszett a Rango?
Tetszett, jó film
Közepes lett
Gyengén sikerült
Az az igazság, hogy a Rango bár nem lesz olyan sikeres, mint lehetne, de sokak szemében minden marketinges nyomulásnál többet jelentett az a tény, hogy nem konvertálták feleslegesen 3D-sre. Pedig a Beowulf, majd a Volt után szinte mindegyik 2D-sre tervezett animációs mozi megkapta a kamu harmadik dimenzióját, mellyel egy-két utólagosan a filmbe ékelt jelenetet látványossá tudtak ugyan tenni, de egyébként csak a bevétel növelésére volt jó a trükközés, pluszt már nem kapott az animációk zöme.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Nem hiányzott volna például a 3D az idei meglepetés animáció, a Gnómeó és Júlia esetében sem, mégis térhatásúvá tették. A Rangónál azonban fel sem merült a 3D-sítés, pedig fura mód Gore Verbinski animációs filmjében akadt nem egy olyan jelenetet, mely akár jól is nézett volna ki szemüvegen át. Úgy tűnik, hogy nem minden stúdiónál elsődleges a bevétel, vagy csak a Lucasfilm cége, az ILM akart egyenes gerinccel tovább létezni.

A Rango története egy gyíkszerű állatkáról szól, aki (ami?) kényelmes otthonából a nagyvilág országútjára pottyan. Névtelen hősünk, mivel mást nem tud tenni, elkezdi felfedezni környezetét, ahol természetesen halálos veszedelmek lesnek rá, majd pedig kisvártatva betéved a sivatagos puszta egy városkájába, Por-ba. Itt azt a mesét hinti el, hogy ő Rango, a rettenthetetlen pisztolyhős. Meséjének folyományaképp gyíkunk nemsokára a fenyegető vízhiányban szenvedő Por kisállat polgárainak seriffjeként bizonyíthat.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Rango műfaja egyértelműen western, s bár más filmekre is történik pár kikacsintás, az írók szinte az elejétől a legvégéig jópofa western-kliséket és westernekre jellemző megoldásokat és történeti elemeket vagdosnak hozzánk. A poros városkába érkező névtelen idegen történetét természetesen italozás, pisztolypárbaj, banditák és pár kellemetlenkedő főellenség is megnehezíti, Rango azonban azért hős, hogy mindebből kivágja magát. Illetve nem hős, hiszen mindent csak kitalált, de előbb vagy utóbb a "kivágásra" azért sor kerül. (Igaz, a szörnyű vég fenyegető árnya ráborul a történetre, hiszen már az elején megtudjuk a történet kulcspontjain felbukkanó bagoly mariachi kórustól, hogy Rango meg fog halni.)

Botcsinálta hősként Rango először még nagyobb veszedelembe sodorja Por városát, hogy aztán némi pörgős és látványos akciójelenet segítségével elhárítsa (ideiglenesen) a bajokat. Mi pedig eközben szurkolunk Por-nak, hiszen remek animációval bíró, nagyszerű mellékkarakterekkel népesítették be. A Rango nem nagyon követi a Disney-mesék filozófiáját, itt nincsenek zabálnivaló és vicces mellékszereplők (bár mind zabálnivaló, mind vicces akad, csak épp más funkciót töltenek be), a karakterek sem túl szép állatok, viszont részletesen kidolgozottak és életszerűek, élettel telik. És épp ezért működik ennyire a Rango, mert hiába 100%-os technikailag egy animációs film, ha egyébként steril és élettelen (volt példa ilyesmire nem is olyan rég) - esetünkben azonban szó sincs ilyesmiről.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Nincs rá más szó, a Rango zseniális lett - elvetemült, de zseniális. Az pedig külön öröm, hogy a magyar verzió is kifejezetten jóra sikeredett, eltalált mellékszereplő hangokkal és élő mondatokkal. A film szinte biztos, hogy nem szól mindenkinek, de ezúttal nem egyszerű meghatározni, hogy kinek is ajánlható. Mondjuk azoknak, akik szeretik az egyes határokat átlépő, nem mindennapi animációkat, vagy, akik ínyencnek hiszik magukat. Egy biztos: a gyerekeket érdemes otthon hagyni, mert a Rango nagyon nem nekik szól. Bár lehet, hogy élveznék a filmet, de annak sem nyelvezete, sem egyes megoldásai nem szolgálják fejlődésben lévő szervezetet .

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Rango
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 107 perc, 2011
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

rendező: Gore Verbinski
forgatókönyvíró: John Logan
zeneszerző: Hans Zimmer
producer: John B. Carls, Graham King, Gore Verbinski

szereplők:
Johnny Depp - Nagy Ervin (Rango)
Isla Fisher - Haumann Petra (Babszem)
James Ward Byrkit - Elek Ferenc (Waffles)
Bill Nighy - Harsányi Gábor (Csörgőkígyó Jake)



Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások