Közösen tervez processzorokat az ARM és a Microsoft

Közösen tervez processzorokat az ARM és a Microsoft

2011. március 28. 12:31, Hétfő
Egyre konkrétabb formát ölt a brit fejlesztőcég és az amerikai konszern közötti együttműködés, s ez hamarosan a közösen CPU-tervezésben nyilvánulhat meg.

A DigiTimes birtokába került információk alapján a Microsoft immár nem csak abban akar segíteni az ARM-nek, hogy a Windows 8-ra optimalizálja a processzorait, hanem maga is részt venne a chipek fejlesztésében. Philip Lu, az ARM Tajvan vezetője egy tajpeji sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az ARM és a Microsoft a jövőben közösen fejlesztenek ki új "processzorarchitektúrákat". A szakember hozzátette, hogy 2010-ben világszerte 6,1 milliárd ARM-licencű chipet szállítottak ki, ezek 62 százalékát internetezésre alkalmas mobil készülékekbe, 19 százalékát beágyazott rendszerekbe, 14 százalékát üzleti célú eszközökbe, míg 5 százalékát otthoni berendezésekbe szerelték be.

Az ARM számos piaci szereplőnek eladta a Cortex A15 licencét, köztük volt a Samsung, a Texas Instruments és az ST-Ericsson. E gyártók Cortex A15-re épülő termékei várhatóan még az idén, vagy legkésőbb jövőre jelenhetnek meg. A brit cég számára mindez azonban csak a kezdet, hiszen Lu előrejelzése szerint 2020-ban 100 milliárd ARM-chipet fognak kiszállítani világszerte. A mostani bejelentés hallatán a tajvani hardvergyártók azonnal arra következtettek, hogy a két cég között egyre szorosabbá váló együttműködés eredményeként Windows operációs rendszereket futtató tábla PC-k és okostelefonok jelenhetnek meg a közeljövőben a piacon. Ez a kooperáció jóval túlmutat a Windows Phone 7-ben rejlő lehetőségeken és már a következő generációs Windowsokról szólhat.


Az amerikai óriásvállalat már januárban, a Consumer Electronics Show kiállításon bemutatott egy ARM processzorral szerelt gépet amin a Windows 8 előzetes verziója futott és amire feltelepítették az Internet Explorer 9-et, valamint az Office irodai szoftvercsomagot is. Ezzel párhuzamosan pedig a társaság bejelentette, hogy a Windows 8-at teljes mértékben optimalizálni fogják az ARM chipjeire és egyéb gyártók (Nvidia, Qualcomm, Samsung, Texas Intruments) SoC-megoldásaira.

A Microsoft régóta együttműködik a különböző processzorgyártókkal, elég csak az Intellel való kooperációra gondolni, amelynek az eredményeként létrejött az SMT Parking mechanizmus, ami a számítási teljesítmény több processzormagra való elosztásában nyújt hatékony segítségét. A mostani bejelentés az ARM egyértelmű elismerését jelzi és azt, hogy a redmondi konszern már azokra az időkre készül, amikor az ARM megoldásai már nem csak a mobil készülékekben kapnak majd szerepet. A két piaci szereplő egyébként már tavaly júliusban új licencmegállapodást kötött egymással.

Az ARM számára egyértelműen az idei Consumer Electronics Show hozta meg a régóta várt áttörést. A cég vezetői optimisták, tele vannak önbizalommal. Warren East, a vállalat vezetője ennek ellenére igyekszik két lábbal a Földön maradni és pontosan tudja, hogy mire kell ügyelniük: "A legnagyobb fenyegetést jelenleg ránk az önelégültség jelentheti, ezt sulykolom bele minden egyes munkatársamba."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások