A Facebook tulajdonrészének felét követeli Paul D.Ceglia

A Facebook tulajdonrészének felét követeli Paul D.Ceglia

2011. április 17. 18:54, Vasárnap
Paul D. Ceglia webdizájner-tűzifaárus frissítette a korábban Mark Zuckerberg ellen benyújtott beadványát és a Facebook tulajdonrészének 50 százalékát követeli.

A férfi számos olyan e-maillel egészítette ki a tavaly nyáron benyújtott dokumentumokat, amelyek azt bizonyítják, hogy ő és Zuckerberg nem csak rendszeres kapcsolatban álltak egymással, hanem alátámasztják azt a korábbi állítását is, miszerint Zuckerbergnek dolgozott. D. Ceglia e dokumentumok kapcsán közölte, hogy az akkor még tinédzser Zuckerberg egy 2003-as szerződésben neki ígérte a The Face Book nevű oldal felét, valamint 1000 dollárt. További biztosítékként azt is megígérte, hogy amennyiben a projekt csúszik, úgy D. Ceglia minden egyes plusz nap 1-1 százalékkal nagyobb tulajdonrészt kap.

Mivel a szolgáltatás az eredeti 2004. január elsejei határidő helyett csak 2004. február 4-re, vagyis 34 nappal később készült csak el, így 84 százalékos tulajdonrészt követelt. Ezt az igényét szállította most le 50 százalékra. A webdizájner-tüzifaárus szerint az e-mailek világosan megmutatják, hogy Zuckerberg akkoriban a bolondját járatta vele. Például hamis módon azt állította, hogy a thefacebook.com nem sikeres, valamint azt mondta: túl elfoglalt ahhoz, hogy a projekten dolgozzon, s különben is elveszítette az érdeklődését a Facebook iránt, ezért bezárja majd a honlapot.


A Business Insider nevű blog arról számolt be, hogy a közösségi portál az újabb bizonyítékokat is visszautasította és közölte: mind a korábban bemutatott szerződés, mind a most becsatolt e-mailek egyszerűen hamisítványok. Orin Snyder, a vállalat egyik ügyvédje azzal érvelt, hogy a férfi egy korábban elítélt bűnöző és csaló.

Úgy tűnik tehát, hogy hiába győzött Mark Zuckerberg az elmúlt napokban a Winklevoss-fivérek, Cameron és Tyler ellen, az idei évet sem ússza meg per nélkül. Paul D. Ceglia sokkal kitartóbb, többek között új ügyvédeket is szerzett. A kérdés csak az, hogy lesz-e meghallgatás, illetve elrendelik-e a dokumentumok igazságügyi szakértői vizsgálatát, az ugyanis a legfontosabb kérdésekre választ adhatna. Azonnal megdőlhetne a Facebook ügyvédjeinek azon állítása, hogy a papírok hamisítványok, vagy éppen ellenkezőleg: kiderülne, hogy igazuk van.

D. Ceglia mindenesetre valóban nem ismeretlen az igazságszolgáltatás előtt, hiszen a New York-i ügyészség 2009-ben eljárást kezdeményezett a vállalkozó ellen, aki jelenleg egy fapellet-termékeket forgalmazó cég tulajdonosa. A vád az volt, hogy a vállalat ugyan 200 000 dollárért eladott az ügyfeleinek pelletet, de a megrendelt árut a mai napig nem szállította ki.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások