Hibrid boot- és cloud-funkciók, továbbá új taszkmenedzser a Windows 8-ban

Hibrid boot- és cloud-funkciók, továbbá új taszkmenedzser a Windows 8-ban

2011. április 21. 00:03, Csütörtök
Ahogy telnek a hetek úgy szivárog ki egyre több részlet a Microsoft jövőre bemutatkozó új operációs rendszeréről, a Windows 8-ról. Ezúttal egy olasz hírportálon és egy fórumon jelentek meg érdekes információk.

A Windows 8 Italia nevű oldal két fontos információt is nyilvánosságra hozott. Az első anyag szerint bekerült a Windows 8 előzetes verziójába egy Hybrid Boot nevű funkció, ami lehetővé teszi a program gyorsabb indítását. A funkciót a felhasználók kapcsolhatják ki és be, az ezzel kapcsolatos beállítási lehetőség bekerült a Windows 8-ba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a funkció bekapcsolásával az operációs rendszer rendkívül gyorsan, "szinte azonnal" betöltődik.


Szintén a Windows 8 Italia számolt be arról, hogy a szoftverbe számos új Cloud-funkció is bekerült. Ezek neve a következő: Mobile broadband experience account, File Server Resource Manager, Setting synchronization és Streaming Manager. A Mobile broadband experience account aktiválásával a felhasználók távolról is beléphetnek a számítógépükbe, míg a File Server Ressource Manager a mappák és az adatok szinkronizálási lehetőségét biztosítja a helyi számítógép és egy Cloud-szolgáltatás között.

A Setting synchronization a nevéből adódóan a különböző beállítások szinkronizálásában nyújthat majd segítséget és ebben hasznosak lehetnek a Windows Live ID-k, míg a Streaming Manager funkciója leginkább az Office 2010 bétájában megismerhető Click-to-run funkcióhoz hasonlítható. Ennek aktiválásával a felhasználók már a letöltés közben el kezdhették telepíteni a programot. A portál kiemelte továbbá, hogy alighanem új nyelvi funkciók is helyet kapnak a Windows 8-ban.


A MyDigitalLife nevű oldal fórumában számos olyan fotó látható, amelyek a Windows 8 build 7850-ről készültek. Ezekből kiderült, hogy az új operációs rendszer egy új taszkmenedzsert kap. A változtatás emellett érinti a kezelőfelület is, ezenkívül a megnyitott alkalmazások listájában külön felsorolja a rendszer a Windows-szolgáltatásokat és -programokat, a háttérben futó folyamatokat és a megnyitott szoftvereket is. Az új taszkmenedzserben minden egyes bejegyzés egyetlen mozdulattal bezárható.

A felhasználók információkat kapnak a használt processzorról és egyszerűen áttekinthetik a rendelkezésre álló erőforrásokat, így pontosan tudható, hogy melyik processzormag mennyire van leterhelve, valamint éppen milyen írási és olvasási értékeket produkál a merevlemez. Fontos hangsúlyozni, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az új taszkmenedzser még rendkívül instabil és nem is hibátlan. A bezárt folyamatok továbbra is futnak és a végrehajtott akcióknak semmilyen hatásuk nincs a rendszer működésére. Ezen persze nem is lehet csodálkozni, hiszen a taszkmenedzser még elég kezdetleges állapotban van. Ennek ellenére a felhasználók bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lehet majd jövőre a Windows 8.

A Microsoft új operációs rendszere várhatóan jövőre jelenik meg. Idén márciusban vált ismertté, hogy a Windows 8-ban debütálhat az Aero új változata, az Aero Lite és bekerülhet a szoftverbe az Internet Explorer 8-as és 9-es verzióiban, valamint a Windows Live Messenger 2011-ben bemutatkozó SmartScreen nevű biztonsági funkció is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások