Bill Gates stabilan a második leggazdagabb

Bill Gates stabilan a második leggazdagabb

2011. május 5. 20:51, Csütörtök
Három évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a válság után új rekordra hízhasson a világ dollármilliárdosainak tábora: az amerikai Forbes magazin 2011-es listáján 1210-en szerepelnek, megdöntve a 2008-as, 1125 fős létszámcsúcsot.

Hogy milyen érzékenyen követi ez a lista a világgazdaság alakulását, azt az is tükrözi, hogy a pénzügyi világválság kirobbanása után, 2009-ben csak 793-an mondhattak magukénak egymilliárd dollárnál nagyobb nettó vagyont. Rekordot döntött a milliárdosok összvagyona is: az idei 4,5 ezer milliárd dollár százmilliárddal több a 2008-asnál. Az egy főre jutó átlagban azonban még nem sikerült utolérni a válság előtti időszakot: idén 3,46 milliárd dollár jutott a lista egy-egy szereplőjére, szemben a 2008-as 3,9 milliárddal.

A legtöbb milliárdost még mindig az USA adja a világnak − idén 413-at, tízzel többet, mint tavaly −, Európából viszont most kevesebben kerültek ki, mint az ázsia−csendes-óceáni térségből (300, illetve 332 fő), ami jó tíz éve nem fordult elő. Arra pedig még nem volt példa, hogy az USA-n kívül más országból is száznál többen jussanak fel a Forbes-listára − most Oroszország egy fővel, Kína pedig egyből 15-tel tudta átlépni ezt a határt, több mint megduplázva tavalyi eredményét. (A Kínai Népköztársaságon kívül élőket is beszámítva összesen 213 kínai milliárdos van a világon, közülük való a három leggazdagabb is, ők mindannyian hongkongi rezidensek, élükön a globális lista 11. helyét elfoglaló, 26 milliárd dollár fölött rendelkező Li Ka-shinggel.)


A világgazdaság átrendeződését az mutatja igazán, hogy idén 214 újonc van a dollármilliárdosok között, szemben a tavalyi 97-tel. A debütánsok csaknem fele, 108 fő a feltörekvő BRIC-országokból való (Brazília, Oroszország, India, Kína), e csoporton belül pedig Kína dominál 54 újsütetű milliárdossal, őket követi a 31 orosz. (Másképp nézve: az egyesült államokbeli szupergazdagoknak idén csupán a 6 százaléka újonc, a kínaiaknál ez az arány 47 százalék, az oroszoknál 31.)

Az idei újonclista tanúsága szerint annak van a legnagyobb esélye milliárdossá válni, aki az IT-világban, az energiaszektorban vagy a kiskereskedelemben, esetleg a divatszakmában fog hozzá a vagyonszerzéshez, de gyorsan terem a pénz a szerencsejáték-iparban is, legyen szó akár az online-fogadásokról, akár a hagyományos kaszinókról.

A legjobb talán az, ha valaki a közösségi média születése körül bábáskodott: a Facebook alapító atyái közül ketten már "régi" milliárdosnak számítanak − Mark Zuckerberg és Dustin Moskovitz, a maguk huszonhat évével −, harmadik társuk, a 19 éves korában a Napster fájlmegosztó társalapítójaként ismertté vált, most 31 éves Sean Parker idén követte őket. A náluk szinte egy generációval idősebb Mark Pincus is a közösségi médiának köszönheti kerek egymilliárd dollárját: ő annak a Zynga nevű vállalkozásnak a létrehozója, amely olyan sikeres médiajátékokat mondhat magáénak, mint a Facebookon hódító Farmville vagy a Mafia Wars.

Az ázsiai újoncok között különösen sokan jutottak magasra az online-játékok világában, ám a leggazdagabb, a 47 éves kínai Li Li egy hagyományos területen, a gyógyszeriparban szedett össze 5,7 milliárd dollárt tavaly tőzsdére vitt cégével, a Shenzhen Hepalinkkel. Jellegzetesebb példája a feltörekvő országok feltörekvő mágnásainak a brazil Andre Esteves: a 41 éves befektetési bankár egyből 3 milliárd dollárral landolt a listán, miután cége sikeresen működött közre néhány olyan brazíliai óriásügylet lebonyolításában, mint a Royal Dutch/Shell, valamint a cukor- és etanolgyártó Cosan 12 milliárdos vegyesvállalatának a létrehozása.

A milliárdosok dobogóján nem történt változás tavalyhoz képest, legalábbis ami a személyeket illeti. Az élen idén is Carlos Slim Helú végzett, ráadásul a tavalyinál jóval nagyobb különbséggel: a mexikói távközlési-kereskedelmi-banki-ingatlanos császár 20,5 milliárddal 74 milliárd dollárra növelte nettó vagyonát. A második és a harmadik helyezett 3-3 milliárd dollárral gazdagodott, így a Microsoft-alapító Bill Gates neve mellé idén 56 milliárd dollár került, a befektetési guru Warren Buffettéhez pedig 50 milliárd. A listát 1995-től 2009-ig Gates vezette - egy 2008-as megszakítással -, és szakértők szerint ez most is így lenne, ha nem ruházta volna át manapság 88 milliárd dollárra becsült vagyona több mint harmadát a Bill and Melinda Gates Foundationre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások