Készül a (sokkal) gyorsabb WiFi

Készül a (sokkal) gyorsabb WiFi

2011. június 2. 17:21, Csütörtök
Bár a felhasználók többsége számára még csak nemrég vált elérhetővé a vezetéknélküli technológia harmadik generációja, az érdekelt vállalatok már az utódokon dolgoznak, 1 Gbps feletti sebességet ígérve.

A Cnet oldalán érdekes összefoglalót olvashatunk a tervekről és a WiFi Alliance nevesebb tagjainak, valamint az iparágban érdekelt cégek véleményéről. Ebben a főszerep egyértelműen a most készülőben lévő két új szabványnak jut, amelyek 802.11ac, illetve 802.11ad jelzés alatt nyerik majd el végleges formájukat. Mindkét változat jóval nagyobb sebességet ígér a ma elérhetőnél, amely megnyitná az otthoni WiFi hálózatokat a videózás előtt.


Maga a WiFi név természetesen a laikusok számára elsődleges, hiszen itt egy szabványcsaládról van szó, egymástól eltérő technológiák együttes alkalmazásáról, amelyek az évek során olykor házon belül vetélkedve küzdöttek a vásárlók kegyeiért. Az elsőként megjelent 802.11a (54 Mbps) még túlságosan drágának bizonyult, így ezt a "b"-változat követte a maga 11 Mbps-os átviteli határával, hogy azután a "g"-jelzésű szabvány mindkét platform előnyeit ötvözve szinte egyeduralkodóvá váljon. A soron következő 802.11n csak mostanra terjedt el, köszönhetően a hosszú éveken át húzódó vitáknak, bár a korai, a teljes szabványt még nélkülöző eszközök már évekkel ezelőtt rendelkezésre álltak - a végleges verzióra támaszkodó routerek viszont 450 Mbps-ot ígérnek.

A szövetség tagjai két új szabványon dolgoznak, ezek a fenn említett jelzést viselik majd. Az "ac" pontosan 1 Gbps-os felső határral érkezne, míg a vele egy időben elkészülő "ad" már akár 7 Gbps-os sebességet is lehetővé tenne, igaz jóval kisebb sugarú körben, 5 GHz helyett 60 GHz-en. Ezzel lehetővé válna a videózás minden ágának kényelmes használata az otthoni vezetéknélküli hálózatokon belül (az internetkapcsolatok itt nem jönnek szóba, hiszen szigorúan a lokális hálózatokról van szó), ebbe pedig egyre inkább bekapcsolódnak a mobilszolgáltatók és -gyártók is, hiszen új hordozható eszközeik révén ők is érdekeltek a WiFi további fejlesztésében. Jellemző, hogy május közepén csatlakozott a táborhoz három ázsiai gyártó (Huawei, LG, Samsung), így immár ők is magas szinten képviseltetik véleményüket a szövetségen belül.

Továbbra is problémát jelent azonban a késleltetés, amely főleg a játékosoknak okoz fejfájást - egyes gyártók optimisták a kérdést illetően, mások azonban kiemelik, hogy ezen a téren semmi nem változott, és valószínűleg nem is nagyon fog. A szövetség közben a Wi-Fi Direct technológiát is tökéletesíti, hogy még kényelmesebbé váljon a vezetéknélküli eszközök egymáshoz való csatlakoztatása (hiszen minden eszköz egyben Access Point-ként is funkcionálhat) - ez három év múlva már alapvető tartozékká válhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások