Kínai hackerek Google postafiókokat törtek fel

Kínai hackerek Google postafiókokat törtek fel

2011. június 2. 16:57, Csütörtök
A Google szerint valószínűleg Kínából támadták meg hackerek a cég több száz ügyfele - köztük magas rangú amerikai kormánytisztviselők, kínai emberjogi aktivisták és újságírók - internetes postafiókját.

Az ismeretlen elkövetők - akik vélhetően a Shandong tartománybeli Jinan városban lévő számítógépekről indították a támadásokat - jelszavak megszerzésével megpróbálták feltörni és nyomon követni a szóban forgó Google-ügyfelek levelezését, de a cég felfedezte és elhárította ezeket a támadásokat - közölte blogján a világ legnagyobb internetböngészési szolgáltatást nyújtó cége. A bejelentés több mint egy évvel azt követően történt, hogy a Google Kínát vádolta meg egy ellene elkövetett hackertámadással. A mostani közléssel a cég alighanem további feszültségeket kelt maga és Peking között.

"Nemrég arra lettünk figyelmesek, hogy összegyűjtenek felhasználói jelszavakat, valószínűleg adathalászati céllal. Úgy tűnik, hogy ezzel a felhasználók emailjeinek tartalmát akarták kikémlelni - olvasható a cég vállalati blogján. Az akció magánszemélyek százait érinthette, többek között magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőket, kínai politikai aktivistákat, ázsiai (főként dél-koreai) hivatalnokokat, a katonaság tagjait, valamint újságírókat. A Google az esettel összefüggésben nem nevezte meg nyíltan a kínai kormányt, és nem tett említést az elkövetők lehetséges motivációiról sem.

"Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak az efféle, kínai eredetű támadások" - mondta Bruce Scheiner, a BT telekommunikációs cég vezető biztonságpolitikai tisztviselője. "Már mintegy öt éve tisztában vagyunk azzal, hogy Kína jelentős kémtevékenységet folytat a világhálón" - tette hozzá a szakértő. A keresőóriás 2010 januárjában jelentette be, hogy felhagy korábbi gyakorlatával, és kínai szájtján a továbbiakban nem tiltja le azokat a tartalmakat, amelyeket a pekingi kormány elfogadhatatlannak tart. A cég azért döntött így, mert korábban illetéktelen behatolók kínai emberi jogi aktivisták levelezései után kutattak a Google szerverein.

"Kína nem tudja elfogadni a vádakat, amelyek szerint vélhetően az országból eredő hackertámadásokkal Google-levelezők százainak postaládáit kísérelték meg feltörni - jelentette ki Hung Lej, s ugyancsak elfogadhatatlannak nevezte, hogy Kínának felelősséget kellene vállalnia e bűntettekért. A hackelés nemzetközi probléma, amelynek Kína ugyancsak áldozata - jegyezte meg Hung, s hozzátette, hogy "az állítások a hackelés úgynevezett támogatásáról teljességgel alaptalanok, azokat hátsó szándék szülte".

Jinanban van a kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik felderítési irodája és annak műszaki főiskolája, amelyet az amerikai hatóságok összefüggésbe hoztak a tavalyi hackertámadással. Az egyetem és az iskola vezetése később cáfolt; az iskola visszautasította, hogy köze lenne a hadsereghez, és felajánlotta együttműködését a Google vizsgálatához. Mivel a vádakat akkor IP-címekre alapozták, voltak szakemberek, akik felvetették, hogy a támadások mögött egy olyan harmadik ország is állhat, amely a "hamis zászló" trükköt alkalmazza.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások