Szabadalmat sértett a Google

Szabadalmat sértett a Google

2011. április 28. 13:26, Csütörtök
Egy kelet-texasi kerületi bíróság szerint a társaság azáltal, hogy a szerverein Linuxot használt, megsértette a Bedrock Computer Technologies szabadalmi jogát.

A bíróság döntése értelmében a Google köteles a cégnek 5 millió dollár kártérítést fizetni. Az eljárást még 2009-ben indították. A Bedrock Computer Technologies arra hivatkozott, hogy az óriáscég a jelenlegi gyakorlatával megsérti az 1997-ben bejegyeztetett és 1999-ben elfogadott 5,893,120-as számú szabadalmát. A szabadalom olyan módszereket és felszereléseket ír le, amelyek az úgynevezett Hash-technika segítségével alkalmasak az információk tárolására és lekérdezésére.

A Bedrock azt állította, hogy a megoldást a Linuxban használják világszerte és éppen ezért beperelte a Google mellett a Yahoo-t, a MySpace-t, a PayPalt, az Amazont, a Match.com-ot, az AOL-t, a CME Groupot, a Softlayert és a Citiwaret. A felperes szerint a 2.4.22-esnél frissebb Linux-kernelek mindegyike tartalmazza a módszert.

Az eset különösen azért érdekes, mert egyrészt a Linuxszal kapcsolatos szabadalmi perek meglehetősen ritkák, másrészt a Google egy saját fejlesztésű Linux-disztribúciót használ a szerverein. A Bedrock által beperelt vállalatok közül több a Red Hat ügyfele és a Red Hat Enterprise Linuxot futtatja a számítógépein. Utóbbi már 2009 decemberében eljárást kezdeményezett azért, hogy a bíróság mondja ki, hogy a szabadalom hatályát vesztette.

A Google egyébként állítja, hogy nem sértette meg a szabadalmat és a Red Hathoz hasonlóan közölte: a szabadalom már nem érvényes. Ez az érv azonban nem győzte meg a bíróságot, amely bűnösnek mondta ki és 5 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a társaságot. A testület ugyanakkor egyelőre nem határozott arról, hogy megtiltja-e a konszernnek a szabadalmaztatott megoldás használatát. Ezt egyébként a Bedrock külön kérte.

A Google nem fogadja el az első fokú ítéletet. A cég bejelentette: mindent elkövetnek azért, hogy megvédjék magukat az ilyen jellegű támadásokkal szemben, mivel ezek valódi célpontja a nyílt forráskódú közösség. Szerintük ezek az eljárások lassítják a web fejlődését és arra kényszerítik a piac szereplőit, hogy dollármilliókat fizessenek ki elavult és kétséges szabadalmak használatáért, ahelyett, hogy ezeket az összegeket az új technológiákba és új munkatársak felvételébe fektethetnék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások