OECD: az internetszolgáltatóknak is védeniük kell a szerzői jogot

OECD: az internetszolgáltatóknak is védeniük kell a szerzői jogot

2011. július 2. 08:02, Szombat
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) többek között azt követelte a gazdaság szereplőitől, elsősorban az internetszolgáltatóktól, hogy minden eddiginél nagyobb szerepet vállaljanak a szerzői jogsértések elleni harcban.

Az OECD a párizsi konferenciája zárásaként hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, amelyben kitért az internetszolgáltatók szerepvállalására. Az anyag azt hangsúlyozta, hogy a távközlési társaságoknak "önkéntes kooperáció" keretében kell részt venniük a szerzői jog védelmében és a szerzői jogsértések elleni küzdelemben. A szervezet ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy e harc során az ágazat szereplőinek tekintettel kell lenniük a felhasználók és más érdekcsoportok jogaira.


Az OECD azt szorgalmazta, hogy 34 tagállama gyakoroljon nyomást a szolgáltatókra, mivel fontos, hogy azok segítsék érdekeik érvényesítésében a szerzői jogok tulajdonosait, emellett járuljanak hozzá az illegális tartalomajánlatok számának csökkentéséhez és vegyenek részt a fogyasztók felvilágosítását célzó kampányokban. Kiemelik, hogy a távközlési vállalatok számára biztosítva kell legyen a jogbiztonság és világos viselkedési szabályokat kell kidolgozni a számukra.


Kereken 80 civil és szakmai szervezet élesen támadta a dokumentumot, mert attól tartanak, hogy az internetszolgáltatókat a jövőben arra fogják kötelezni, hogy bizonyos tartalmakat minden további vizsgálat nélkül töröljenek, vagy korlátozzák, esetleg blokkolják az azokhoz való hozzáféréseket, továbbá megszűrjék az online forgalmat és a három csapás modellt alkalmazzák. "Az anyag nem állít határokat az egyre terjedő cenzúra számára és túlzottan kiemelten kezeli a szerzői jogvédelem és a digitális biztonság szempontjait" - közölte a 80 szervezet közös grémiumának a szóvivője.

Az már csak hab a tortán, hogy az OECD a követelései mellett arról ír a dokumentumban, hogy biztosítani, sőt támogatni kell a szabad információáramlást, valamint az internet nyitottságát és a szélessávú fejlesztéseket. Az internetsemlegességről és annak jövőbeli garantálásáról ugyanakkor egyetlen szó sem esik a szövegben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások