Saját operációs rendszert készít a Mozilla

Saját operációs rendszert készít a Mozilla

2011. július 26. 16:49, Kedd
A Mozilla Alapítvány fejlesztői egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert akarnak készíteni, amely több platformon és lehetőleg minél több mobil készüléken működik.

Úgy tűnik, a Mozilla munkatársai a Google példáját követik: a webes cég a Chrome böngésző alapján alkotta meg a Chrome OS-t, a Mozilla pedig valami hasonlót tervez. Az új operációs rendszer kódneve Boot to Gecko (B2G) lesz; amint a név is mutatja a szoftver a Gecko böngészőmotorra, továbbá az Android egyes elemeire fog épülni. A B2G célja, hogy lehetővé tegye a webes fejlesztők számára, hogy natív platformfüggetlen alkalmazásokat készíthessenek a különböző mobil operációs rendszerekhez. A munka fő részét az új webes API-k, az internettel kompatibilis felhasználói jogosultsági rendszer és az alkalmazások kifejlesztése jelenti.


A Boot to Gecko elsősorban az Android kerneljére és meghajtómodelljére fog épülni, vagyis nem egy teljesen új operációs rendszer lesz. Ugyanakkor Andreas Gal, az egyik fejlesztő közölte, hogy a B2G forráskódját folyamatosan elérhetővé fogják tenni, már a fejlesztés során is. Gal szerint a Boot to Gecko célja az, hogy megtörje a jelenlegi mobil eszközökön használt technológiák dominanciájá, egyúttal pedig hosszú távon az iOS, az Android és a Windows Phone 7 konkurensévé váljon.

A teljes egészében webes szabványokra épülő operációs rendszert elsősorban okostelefonokra és tábla PC-kre lehet majd telepíteni, s a webes interfészeknek köszönhetően biztosítani fogja a telefonálási, az SMS-küldési és -fogadási funkciók, a beépített kamerák, illetve az USB- és Bluetooth-portok és az NFC használatát. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a B2G első verziója mikortól lesz elérhető.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások