Nagy-Britannia legalizálja a magáncélra való másolást

Nagy-Britannia legalizálja a magáncélra való másolást

2011. augusztus 5. 08:13, Péntek
Úgy tűnik, hogy az elmúlt hónapokban 180 fokos fordulatot vett a brit szerzői jogi politika. Ezt támasztja alá, hogy legalizálhatják a magáncélú másolatok készítését.

A BBC News arról számolt be, hogy a brit kormány engedélyezni akarja a CD-k és DVD-k számítógépekre, illetve MP3-lejátszókra való másolását. A most megjelent tervek egyenes következményei lehetnek annak a korábbi elemzésnek, ami David Cameron brit miniszterelnököt már hónapokkal ezelőtt elgondolkodtatta. Az anyag készítői szerint Nagy-Britanniában elavult szerzői jogi szabályozás van, ami akadályozza az innovációt és egyúttal ellentétben áll a felhasználók viselkedésével is.

A formátumváltás jelenlegi törvénytelensége olyan pontja a brit szerzői jognak, amellyel a fogyasztók többsége nincs tisztában: milliók másolják fizikai hordozóról digitális, hordozható formátumba a zenei és filmes tartalmakat. Simon Levine, a DLA Piper ügyvédi iroda illetékes vezetője szerint ha a lakosság 90 százaléka valami olyasmit tesz, ami a jelenlegi törvények alapján illegális, akkor egyértelmű, hogy a jogszabállyal van a gond és nem az emberekkel. Vagyis a szigetországi kabinet csak jót tenne azzal, ha engedélyeznék a brit felhasználóknak a CD-kről és DVD-kről a magáncélú másolatok készítését, természetesen szigorúan nem kereskedelmi célokra.

A tanulmány készítői kiemelték: amennyiben a brit kormány tényleg úgy dönt, hogy megváltoztatja a jelenlegi szerzői jogi törvényt, úgy nem csak a felhasználók lélegezhetnének fel, hanem egyúttal az új jogszabály ösztönözné az innovációt és fontos impulzusokat adhatna az iparnak. Ian Hargreaves egyetemi professzor jelentése szerint az ágazat 8 milliárd fontos plusz bevételekhez juthatna. Európában egyébként Nagy-Britannián kívül jelenleg csak Máltán és Írországban tilos a magáncélú másolatok készítése.

A magáncélú másolatok kérdésének felülvizsgálatán túl Vince Cable liberális gazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy a szaktárca azon az állásponton van, hogy az illegális fájlcserélő platformokkal kapcsolatos hozzáférés-blokkolásokat sem kell megvalósítani. Egy ilyen rendszer ugyanis túl bonyolult lenne és minden bizonnyal a gyakorlatban sem működne jól. Várható, hogy az enyhítő intézkedések között szerepel majd a szerzői jog által védett művek parodizálási céllal történő felhasználásának engedélyezése is. Szakértők szerint ez a lépés több mozgásteret hagyna azon művészeknek, akik mások munkáját inspirációként használják, egyúttal teret engedne és ösztönözné a kreativitást, valamint növelné a kulturális sokszínűséget.

Áprilisban a Consumer Focus nevű civil ellenőrző szervezet követelte a brit kormánytól, hogy sürgősen módosítsa és frissítse a szerzői jogi törvényt. Mike O'Connor, a Consumer Focus elnöke a jelenlegi szerzői jogi szabályozást abszurdnak nevezte. A zeneipar is támogatja a jogszabály módosítását, feltéve, ha a kabinet a jövőben is kész harcolni az illegális másolatok terjesztése ellen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások