Abszurd a brit szerzői jogi szabályozás

Abszurd a brit szerzői jogi szabályozás

2011. április 21. 12:51, Csütörtök
Könnyen előfordulhat, hogy naponta több ezer brit felhasználó követ el törvénysértést azáltal, hogy a legálisan megvásárolt zenei CD-ik tartalmát a számítógépeikre, majd az MP3-lejátszóikra másolják.

A The Telegraph brit napilap rámutatott: a jelenleg hatályos brit szerzői jogi törvény kimondja, hogy a szerzői jog által védett tartalmak úgynevezett eltolása egy másik eszközre vagy adathordozóra törvénysértésnek minősül, még akkor is, ha a folyamatra csak egyszer kerül sor és azt a CD-t megvásároló személy végzi el. Eddig ugyan egyetlen felhasználót se ítéltek el emiatt, de a Consumer Focus nevű civil ellenőrző szervezet azt követeli a brit kormánytól, hogy sürgősen módosítsa és frissítse a szerzői jogi törvényt.

"Meg kell ragadnunk egy új jogszabály elkészítésének az esélyét. Egy ilyen törvény segíthet nekünk abban, hogy a vállalatok a jövőt építhessék fel és véget vessenek az abszurd megkülönböztetésnek" - nyilatkozta Mike O'Connor, a Consumer Focus elnöke. A jogvédő kiemelte, hogy biztosítani kell az úgynevezett fair felhasználást, ami azt jelenti, hogy mindenki szabadon áttölthesse és lejátszhassa az általa megvásárolt zenéket, filmeket és elektronikus könyveket a számítógépeire, a mobiltelefonjára és az MP3-lejátszójára. Egyszerűen abszurd az, hogy előírják a felhasználóknak, hogy nem használhatják ki egy digitális technológia előnyeit, még akkor sem, ha nem követnek el jogsértéseket.

Jim Killock, az Open Rights Group brit civil szervezet képviselője szintén a jelenlegi jogszabály bírálta, mondván: nem tartja túl sokra ezt a kitételét. Az Egyesült Államokban és Új-Zélandon egyaránt lehetővé teszi a helyi szerzői jogi törvény a magán célú másolatok készítését. Érdekesség, hogy a zeneipar is támogatja a jogszabály módosítását, feltéve, ha a brit kabinet a jövőben is kész harcolni az illegális másolatok terjesztése ellen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások