A gyártók óvatosak az ultrabook kategóriával

A gyártók óvatosak az ultrabook kategóriával

2011. szeptember 8. 23:15, Csütörtök
Úgy tűnik, bármennyire is győzködi az Intel a notebookgyártókat, azoknak egyáltalán nem nyerte el a tetszését az ultrabook koncepciója. A vállalatok ezért csak korlátozott számban akarnak piacra dobni ilyen termékeket.

A DigiTimes tajvani IT-portál értesülései alapján a nagy gyártók egyike sem bízik az ultrabookok sikerében, ezért inkább kivárnak és összesen csupán néhány százezer készüléket dobnának piacra. A nagyobb gyártók közül egyaránt ezt az álláspontot képviseli az Acer, a Lenovo, a Toshiba és az Asus Computer. A piac bizonytalan, a legtöbb cég leginkább attól tart, hogy az Apple termékei mellett az ultrabookok nem tudnak majd labdába rúgni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Lenovo IdeaPad U300s - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mind a négy társaság először csak 50-50 ezer darabot készít az ultrabookjaiból, így nem bukhatnak majd nagyot, ha az eszközök esetleg mégsem kelnének el. Az Acer ultrabookjait a Compal Electronics, illetve a Quanta Computer fogja gyártani, a Toshiba termékeit szintén a Compal készíti majd, míg a Lenovo ultrabookjait a Wistron, az Asusét pedig a Pegatron Technology fogja gyártani. A nyilatkozó bennfentesek szerint a cégek azért óvatosak, mert az idei esztendő utolsó negyedéve után már nem számítanak arra, hogy javulna a helyzet a globális notebookpiacon. Ráadásul az Apple termékei is rendkívül népszerűek, így kérdéses, hogy miként fogadják majd a felhasználók az ultrabookokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
ASUSTeK X31 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az első ultrabookok várhatóan októberben kerülhetnek a boltok polcaira. Az Acer és a Toshiba már a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) bemutatta az első ultrabookjait. Az Acer Aspire S3 13,3 colos kijelzőt kapott és a processzora az Intel Core i3, i5 vagy i7 CPU-k közül kerülhet ki. A vásárló választhatja egy 240 gigabájtos SSD-meghajtóval, illetve egy 320 vagy 500 gigabájtos merevlemezzel. Az Acer Aspire S3 ára 800 és 1200 euró között lesz. A Toshiba Portégé Z380 a 13,3 colos kijelzője mellett Intel Core i-sorozatú processzorral, DDR3 memóriával és 128 gigabájtos SSD meghajtóval érkezik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Toshiba PORTEGE Z830 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Intel július elején jelentette be, hogy létrehozza az új kategóriát. Erik Reid, az Intel mobil kliens platform részlegének ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy cége 300 millió dollárral akarja segíteni a gyártókat a készülékek kifejlesztése és elkészítése során.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Acer Aspire S3- klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Intel azt szeretné, ha jövőre már a notebookpiacon szereplő termékek 40 százaléka ultrabook lenne, ez a célkitűzés azonban így nehezen fog megvalósulni, különösen úgy, hogy a gyártást számos probléma hátráltatta. Az Intel egyébként még arra is hajlandó volt, hogy 20 százalékkal olcsóbban adja az ultrabookokba szánt processzorokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások