Részletek a Windows 8 hibrid boot funkciójáról

Részletek a Windows 8 hibrid boot funkciójáról

2011. szeptember 12. 09:18, Hétfő
A Windows 8 akár 70 százalékkal is gyorsabban elindul majd, mint az elődei. A megoldás kulcsa a hibrid bootnak nevezett funkció, amiről most újabb információkat árult el a Microsoft.

A fejlesztők állítása szerint az elmúlt években a különböző Windows-verziók megjelenésekor azt tapasztalhatták a felhasználók, hogy egyre rövidült a rendszer teljes felállásához szükséges idő. (Pl. a Windows 7 sokkal gyorsabban töltődött be, mint a Windows Vista.) Ezt a hagyományt folytatnák most a Microsoft szakemberei, akik azt akarják elérni, hogy Windows 8 használatakor még rövidebb legyen a számítógép bekapcsolása és az Asztal megjelenése közötti várakozás.


Az asztali gépet használók alig 1%-a használja a hibernálás lehetőségét

Gabe Aul, a fejlesztők egyike blogbejegyzésben számolt be a hibrid boot funkcióval kapcsolatos munkákról és elképzelésekről. A hibrid boot nem a PC vagy a laptop bekapcsolásával kezdődik, hanem már előtte. A cél az, hogy a konfiguráció lekapcsolásakor minden program és felesleges folyamat automatikusan leálljon. Ezután a Windows 8 létrehoz egy hibernációs memóriaképet a kernelről és a meghajtóprogramokról a merevlemezen vagy az SSD-meghajtón. Az újbóli bekapcsoláskor ez a kép töltődik be a memóriába és ennek köszönhetően a bootolási folyamat akár 30-70 százalékkal is lerövidíthető. Ez az idő SSD-meghajtó használatával tovább csökkenthető.


Felül a "hidegindítás", alul a gyorsított módszer

A célok között szerepel, hogy a teljes folyamat hardveres támogatással működjön és a memóriakép betöltődésekor az operációs rendszer az összes processzormagot használja. A Microsoft munkatársa közölte, hogy a hagyományos lekapcsolási eljárás is bekerül a Windows 8-ba, így minden felhasználó maga döntheti majd el, hogy melyik funkciót választja.

A hibrid boot funkció kifejlesztése a felhasználói tapasztalatokra vezethető vissza. A Windows 7-et használók körülbelül fele nyilatkozott úgy, hogy a munkahelyi szünetekben inkább lekapcsolja a PC-jét és nem hibernálja, utóbbitól ugyanis sokan idegenkednek. Másrészt a számítógép a készenléti üzemmódban is áramot fogyaszt és ez egy cégnél, amelynél rengeteg munkaállomás működik, ez nem mindegy. Ráadásul egy áramszünet is gondot okozhat ilyen esetekben.


A hibrid boot funkcióról először a Windows 8 Italia nevű oldal számolt be. Akkor a felhasználók azt találgatták, hogy minden bizonnyal a hibernálás és a lekapcsolás előnyeit próbálja meg ötvözni a Microsoft. Nos, most kiderült, hogy ez valóban így van.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások