Jön az iOS 5, az iPod nano, az iPod touch és az iPhone 4S

Jön az iOS 5, az iPod nano, az iPod touch és az iPhone 4S

2011. október 4. 23:21, Kedd
Az Apple a mindenki által várva - várt iPhone 5 helyett 4S névre keresztelte új modelljét, amely ráadásul külalakjában nem, csak tudásában különbözik immáron egy éves elődjétől. A prezentációt első ízben nem a megromlott egészsége miatt visszavonult Steve Jobs, hanem az Apple új vezérigazgatója, Tim Cook vezette.

Az Apple campusán lévő Town Hallban a sajtó képviselői elfoglalták a helyüket, a háttérben soulzene szólt. Taps harsant fel, majd megjelent a színpadon Tim Cook, a cég vezérigazgatója. Tim Cook kiemelte: ez az első termékbemutató azóta, hogy kineveztek vezérigazgatónak, és hogy örömet jelent számára, hogy ő lehet a vendéglátó. "Üdvözlöm Önöket a kampuszon, mely sokunk számára a második otthont jelenti. Ebben a Town Hall (városháza) nevű teremben mutatták be az első iPodot, majd a Mac Book Airt, mely alapvetően változtatta meg az emberek gondolkodását a számítógépekről. Szoftveres és hardveres innovációról fogok beszélni. Új boltokat nyitottunk Hongkongban és Sanghajban, utóbbiban az első hét végén százezren fordultak meg. Hongkongban pedig több Macet adtunk el a nyitónapon, mint bármely más boltban" - jelentette ki az új vezető.


Cook ezután a Mac szoftverekre és hardverekre tért ki: eddig hatmillió Mac OS X Liont töltöttek le, ami nyolcvan százalékkal több , mint a Snow Leopard esetében. Némi fricskát is dobott a Microsoftnak - a Windows 7-nél a 10 százalékos piaci részesedés elérése 20 hétbe került, ugyanez a Lion esetében két hétbe. A MacBook Pro és az iMac jelenleg a legtöbb példányban eladott notebook, illetve asztali számítógép az Egyesült Államokban. A Mac platform 23 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, ezzel szemben a PC mindössze négy százalékkal. Jelenleg már világszerte 60 millió Mac-használó van. A vezérigazgató ugyanakkor megjegyezte, hogy bőven van még növekedési lehetőségük, mivel az Egyesült Államokban az emberek 77 százaléka még mindig nem Apple gépet vásárol.


Cook nem felejtette el megemlíteni az iPod sikereit sem. Az iPod piaci részesedése jelenleg 78 százalékos, a készülékből eddig 300 milliót, tavaly július és idén június között pedig 45 millió darabot adtak el. Fricska ezúttal a Sonynak: a japán cégnek 3 évtizedbe telt 220 ezer Walkman eladása. Ezt követően újabb eredményeket ismertetett, a felsorolásból természetesen nem maradt ki az iTunes sem. A webáruház kínálatában jelenleg 20 millió dal található és eddig 16 milliárd zeneszámot töltöttek le onnan a felhasználók.


A leglenyűgözőbb adatokat azonban az iPhone produkálta. Az éves növekedés ezen a területen 125 százalékos, és az iPhone 4 értékesítések teszik ki az összes iPhone-eladások felét. Hasonlóan sikeres az iPad is, ami jelenleg a világ legnépszerűbb táblagépe, a teljes tábla PC piac 74 százaléka az iPadé. Az amerikai kórházak több mint 80 százaléka, a Fortune 500-as listán (a világ legnagyobb cégei) szereplő vállalatoknak pedig a 92 százaléka használja vagy teszteli az iPadet. Végül kiderült, hogy világszerte összesen 250 millió készüléken fut az iOS.


Tim Cookot Scott Forsall követte a színpadon, aki közölte, hogy jelenleg már 500 000 alkalmazás támogatja az iOS-t, ezek közül 140 ezret kifejezetten az iPad készülékekre fejlesztettek ki. Az iOS piaci részesedése 43 százalék, az Androidé 33 százalék. A felhasználók eddig 18 milliárd alkalmazást töltöttek le az Apple App Store-ból, havonta több mint egymilliárdot. A cég eddig 3 milliárd dollárt fizetett ki a programok fejlesztőinek. Scott Forsall ezt követően bemutatta az iOS 5 operációs rendszert. Az új funkciók közül kiemelte a Notification Centert, az iMessage-t, a Twitter-integrációt, a Newsstandet, a hardveres kameragombot, a Game Centert, a Remindert, a továbbfejlesztett Mobile Safarit, a WLAN-Sync funkciót. Az iOS 5 október 12-től lesz elérhető az iPhone 4, az iPhone 3GS, az iPad 2, az iPad, illetve a harmadik és a negyedik generációs az iPod touch készülékekre.


A színpadon Forsall után Phil Schiller jelent meg, aki bemutatta az iPod nanót, aminek néhány új funkciója van, többek között van benne lépésszámláló és Nike+ szolgáltatás, rádió, új óradizájn. Kijelzője multi-touch érzékeny, és került bele FM-rádió illetve hangerőgomb. Az új iPod nano két változatban lesz kapható, a 8 gigabájt flashmemóriával szerelt 129 dollárba, a 16 gigabájt flashmemóriával ellátott 149 dollárba fog kerülni. A következő készülék az iPod touch, ami fekete és fehér színben kerül a boltokba. A 8 gigabájtos változatot 199, a 32 gigabájtost 299, a 64 gigabájtost 399 dollárért lehet megvásárolni. Jobb kijelzőt kapott, támogatja a FaceTime funkciót és a HD felbontású videorögzítést.

Utoljára maradt az iPhone 4S, ami a kétmagos A5 chipre épül. A legfontosabb jellemzők: a korábbinál kétszer gyorsabb CPU és kétmagos grafikai chip, aminek köszönhetően állítólag hétszer gyorsabb a grafikai megjelenítés, mint az előző iPhone esetében. Az üzemidő 3G-s hálózaton való beszélgetéses esetén 8 óra, 2G-s hálózatban való beszélgetésnél 14 óra, 3G-s böngészés esetén 6 óra, WiFi böngészés esetén 9 óra, videók lejátszásakor 10 óra, zenehallgatáskor 40 óra. A maximális letöltési sebesség az eddigi duplája, 14,4 megabit lehet.


A készülékbe 5 helyett 8 megapixeles kamerát építettek be, aminek a felbontása 3264 x 2448 képpont és új szenzort kapott, aminek segítségével jobb képek és 1080p-s videók készíthetők. Természetesen nem hiányozhat belőle az arcfelismerő, a valós idejű képstabilizáló és az automatikus fehéregyensúly-állítási funkció sem. A lencserendszer öt elemből tevődik össze. Az iPhone 4S további előnye, hogy mind a GSM, mind a CDMA szabványt támogatja.
Végül, a legfontosabb funkció: a beszédfelismerés. A lényeg, hogy az eszköz megért minket, függetlenül attól, hogy egy kérdést miként teszünk fel. Phil Schiller az időjárási, étteremkeresési, időpont-egyeztetési, mértékegység-konvertálási és részvényárfolyam példákon mutatta be a Siri nevű funkciót, ami akár üzenetek felolvasására, sőt diktálásra is használható. A Sirit közvetlenül az iOS-ba integrálták és egyelőre három nyelven (angol, francia, német) lesz elérhető.


Az iPhone 4S fekete és fehér színben lesz kapható, a 16 gigabájtos változatot 199, a 32 gigabájtost 299, a 64 gigabájtost 399 dolláros áron lehet majd megrendelni október 7-től és megvásárolni október 14-től az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, valamint Japánban. Magyarországon október 28-tól kerül a boltokba.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások