2011 a táblák éve lesz

2011 a táblák éve lesz

2011. március 3. 16:27, Csütörtök
Miközben cége hivatalosan is bejelentette az iPad utódját, valamint az iOS operációs rendszer legújabb verzióját, Steve Jobs ismertette a fontosabb számokat. Nyugaton a helyzet változatlan, jól szerepel az Apple.

A hivatalos oldalon is szemügyre vehetjük a most bejelentett iPad 2 táblát, amely alapvetően elődjére hajaz, ám néhány tekintetben fontos változásokkal érkezik. Vékonyabb külső, nagyobb teljesítmény, illetve új szoftver jellemzi a készüléket, amely a hónap végén hazánkban is megjelenik. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy fekete és fehér színben lesz kapható az iPad 2, amely a tengerentúlon március 11-én, Európa több országában - így Magyarországon is - március 25-én bukkan majd fel. A középpontban az új ikermagos A5 processzor szerepel, amely a cég szerint fogyasztásában megegyezik az egyetlen magra támaszkodó A4 chippel, ám teljesítménye annak duplája, grafikus téren pedig kilencszerese).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Megmarad a 10 óra működési idő, a 9,7 hüvelykes LCD érintőképernyő (1024 x 768 pixel felbontással), a súly ezúttal 590 gramm, ehhez pedig elülső VGA-kamera, hátoldali 720p-kamera, valamint giroszkóp társul, miközben a szoftveres oldalon az iOS 4.3 szerepel. A 4.3-as verzió egyébként nem minden készüléken lesz majd elérhető, így kimarad a listából az iPhone 3G, valamint a második generációs iPod Touch - ezektől a felhasználóknak lassan búcsút kell mondaniuk, hiszen jól látható, hogy a cég immár nem pazarol energiát rájuk.

A frissítésben elérhető lesz az iTunes Home Sharing, amely a tartalmak saját vezetéknélküli hálózaton keresztül történő megosztásában segít, H.264/AAC támogatással bővül ki az AirPlay, gyorsul a Nitro Javascript motorra támaszkodó böngésző, megjelenik a 3G Hotspot funkció (legfeljebb 5 támogatott eszközzel, amelyek azonban nem csatlakozhatnak mindannyian ugyanazon módon, így egyszerre kell használnunk a WiFi, USB, illetve Bluetooth opciót), illetve immár használhatók lesznek a négy, valamint öt ujjat alkalmazó mozdulatok az érintőképernyőn.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A rendezvényen nagy meglepetésre felbukkant Steve Jobs elmondta, hogy eddig 100 millió iPhone készüléket szállítottak le, csak tavaly 15 millió iPad táblát adtak el, emellett pedig az Apple felhasználók 200 millió fiókot regisztráltak és több mint 100 millió e-könyvet töltöttek le az iBooks szolgáltatáson keresztül - egyelőre tehát jól megy a cégnek, jöhet a további kellemes folytatás.

Saverio Romero, a Frost & Sullivan piackutató cég munkatársa néhány nappal ezelőtt kijelentette: "Az iPad legerősebb konkurenciája a Motorola Xoom mellett a Samsung Galaxy Tab családja. A dél-koreai IT-társaságnak sok tapasztalata van a szórakoztató elektronikai területen, de ugyanakkor képes volt a Google egyik vezető partnerévé válni. Ezen túl az elmúlt hónapokban rendkívül sokat foglalkozott az imázsa ápolásával. Ez pedig most fizetődik ki." Nem ő az egyedüli hasonlóan gondolkozó piaci elemző, aki szerint a dél-koreai Samsung lehet az Apple legnagyobb vetélytársa a tábla PC-k piacán. Amikor tavaly az iPad megjelent, akkor a Samsung Galaxy Tab volt az első használható alternatívája. A Galaxy Tab 10.1 ezt a hagyományt akarja folytatni: a készülék operációs rendszere az Android 3.0 lesz és bár az Asus, az LG, valamint a Motorola is kínál hasonló termékeket, mégis a Galaxy Tab 10.1 lehet a befutó.

"Már rendelkezünk a 3D-s tábla PC-k gyártásához szükséges technológiával, azonban a technológia még messze nem annyira elfogadott, hogy egy ilyen terméket meg kellene jelentetnünk. Éppen ezért még várunk a piacra dobás megfelelő időpontjára, ugyanakkor dolgozunk a külterületen is használható, ütés- és vízálló tábla PC-ken, illetve okostelefonokon" - engedett bepillantást a jövőbeli tervekbe Won Pyo Hong, a Samsung mobil részlegének alelnöke és vezető stratégája.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Won Pyo Hong elmondta, hogy tavaly, amikor még alig volt konkurens 1,5 millió Galaxy Tab készüléket adtak el. 2011-ben az előrejelzések alapján világszerte 50 millió darab tábla PC-t fognak értékesíteni és ebből a tortából természetesen szeretnék a maguk szeletét kihasítani. Az idén további verziókat jelentetnek meg, de nem követik az Apple példáját, vagyis nem fognak minden évben egy új terméket piacra dobni.

"Az idén az eszközeinken az Android 3.0 (Honeycomb) fut, míg az okostelefonokon a Bada található. Ez utóbbi nem elérhető a tábla PC-kre és ezen a helyzeten nem is akarunk változtatni. A Galaxy Tab tartalmazta a telefonálási funkciót, igaz ez országfüggő volt, az utódja azonban nem rendelkezik ilyen funkcióval, mivel az Android 3.0-ban nincs ilyen modul. Tény, hogy bele lehetne programozni, illetve lehetőség van külső alkalmazások, például a Skype használatára" - közölte a Samsung mobil részlegének alelnöke.

A vezető végül kitért arra, hogy miért nem rendelkezik a Galaxy Tab 10.1 Micro USB-porttal. Indoklása szerint a Google-lel közösen meghozott döntés hátterében több ok is állt, elsőként, hogy egy Micro USB-s töltőnek alacsony a teljesítménye, emiatt az akkumulátorok feltöltése túl sok időt venne igénybe. Ezenkívül a Micro USB-port alkalmazása ellen szólt a használt készülékforma is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások