Az okostelefonok a legveszélyesebbek a fényképezőgépekre

Az okostelefonok a legveszélyesebbek a fényképezőgépekre

2011. október 28. 00:07, Péntek
Mindenki előtt ismert, hogy a mobilok utóbbi néhány évben tapasztalt robbanásszerű elterjedése a digitális fotózásra is kihatott. Azonban a lassan a néhány évvel ezelőtti számítógépek teljesítményét elérő okostelefonok és az egyre jobb kamerák kombinációjára egy nem várt tényező, a rengeteg szoftveres alkalmazás is rátesz egy lapáttal.

Nem kell profi fotósnak lenni annak elismeréséhez, hogy egy okostelefon sokkal praktikusabb a DSLR-eknél, főleg mivel olyan helyeken is használhatók, ahol rendes fényképezőgép bajosan. A hatósági személyek, biztonsági őrök a láthatóan profi gépeket sokszor gyanakvással, néha nyílt agresszíóval fogadják, míg a telefon feltűnésmentes marad. A kamerás telefonok terjedésének trendje persze már évek óta nyilvánvaló, mi is számtalanszor írtunk róla, de azt senki nem látta előre, hogy az okostelefonok robbanása létrehoz egy külön hardveres üzletágat is, mely az ilyen eszközökkel fényképezőket célozza.

Ilyen például a Schneider Optics, mely iPhone 4-hez készült iPro objektívjével sikeresen ült fel az ágazat robogó vonatára. Az általuk készített 200 dolláros, további lencséket tartalmazó kiegészítő felszerelése után a kamera fix optikája tele- vagy halszemes képeket is tud rögzíteni. A Rollei szintén hasonlóval jelentkezett, és ezek csak a legnagyobbak a sok, különféle bővítést kínáló cég közül. Az iPhone 4S ugyan nem a sokak által várt iPhone 5, mégis jelentős fejlesztéseket tartalmaz a fotósok számára, tehát biztosra vehető, hogy a folyamat nem szakad meg.

Az okostelefon használók, mivel folyamatosan a kezük ügyében van készülékük, rengeteg fotót készítenek, melyeket egy kattintással meg tudnak osztani másokkal. Emiatt a képgyűjtő honlapokon igencsak felülreprezentáltak a mobiltelefonnal készült fotók, melyek közül mennyiségben messze kiemelkedik az iPhone az Apple egytermékes politikája miatt. A folyamatnak persze vesztesei is vannak, például az egyszerűbb kompakt fényképezőgépek gyártói. Két éve például a Flipet gyártó Pure Digital Technologies még 590 millió dollárt ért a Cisco szemében, azonban - rövid sikeres időszak után - gyorsan értelmetlenné vált a HD videófelbontást elérő okostelefonok miatt, gyártását áprilisban be is szüntették. Ugyan más próbálkozások is vannak az ellentámadásra, mint a wifi-képes memóriakártya, vagy az automatikus megosztásra képes fényképezőgép, de ezek hatása marginális, összesítve is csak egy megemlítést érdemelnek.

Ez intő jel az egész digitális fényképezőgép-ipar számára, amit Nigel McNaught, a PMA igazgatója is megerősített. A képfeldolgozásban érdekelt gyártókat tömörítő szervezet vezetője szerint egyértelmű, hogy az egyre jobb telefonok miatt zuhannak a kompakt eladások, viszont a felsőkategóriát képviselő DSLR forgalom szerényen nő, míg a tükör nélküli cserélhető objektíves masinák, az ILC-k piaca több száz százalékos bővülési lehetőség előtt áll (nyilván a bázis is alacsony).

Nyilván még időbe fog kerülni, mire a kamerás telefonok versenyképesek lesznek a komolyabb kompaktokkal, de ahogy javul a funkcionalitásuk, úgy kérdőjelezik meg egyre inkább az egész kompakt szegmens létjogosultságát. Egyre több ilyen eszközzel készült fotó jelenik meg az online újságokban, sőt, néha még a nyomtatott médiában is, mely az utóbbi időkig kizárólag a profi szerkezetek terepe volt. Ennek nem csak a spontaneitás vagy a javuló képminőség az oka, hanem a fotósoknak készített egyre növekvő számú szoftver is. Az okostelefonok népszerűséget látva a szoftverfejlesztők is ráugrottak a témára, és több millió dolláros bevételt könyvelhetnek el a különféle képtorzító, szerkesztő, rendszerező, stb. alkalmazások tulajdonosai. A legnépszerűbb programok mind az Apple operációs rendszerére, mind az Androidra portolva vannak.

A hálózati kapcsolatok terén a telefonok szintén nagy előnyt könyvelhetnek el, hiszen a fényképezőgépek többsége "buta", képtelen vezeték nélkül adatot továbbítani. Ha át szeretnénk méretezni egy felvételünket, vagy elküldenénk valakinek, akkor előbb fizikailag egy számítógéphez kell a készüléket kapcsolnunk. Mindezek egy okostelefonnal a platformon, azonnal megoldhatók.


Instagram - egy érintéssel teljesen megváltoztatható a fotók kiváltotta hatás

A fotókat feljavító, GPS koordinátákkal feliratozó, valós időben megosztó stb. alkalmazások, mint az Instagram, a DailyBooth vagy a PicPlz mindegyike ingyenes, vagy borzasztó olcsó programocska, fejlesztőjük általában szabadidejében dobta össze őket. A sikerrel párhuzamosan sokban meglátták a nyereséges üzlet lehetőségét, és vállalkozást alapítottak rá. Az egyszer megnézős, utána letörölhető fotókat mindenféle szűrőkkel mássá alakítják, például mintha egy orosz fényképezőgéppel készültek volna, vagy éppen retro kinézetet adnak hozzá, mintha a hetvenes években hívták volna elő. Gazdáik bíznak a helyfüggő alkalmazások térhódításában, és az azzal párhuzamosan megjelenő reklámbevételek megugrásában. A piac azonban már telített, nehéz egyedi, látványos termékkel előállni.

Hogy mennyire működik ez, azt az Instagram példája mutatja; az alig nyolc hónapos alkalmazás 5 millió felhasználóval és 100 millió képpel büszkélkedhet, mindegyikét iPhone-al készítették. A képek fontos szerepet játszanak a közösségi hálózatokon zajló életben is, hatalmas a Facebook, az iWiW, a Google+ meg persze a blogok generálta igény. Léteznek a mobilfényképészetre specializálódott oldalak is, mint az EYE'EM vagy a MobiTog.


Damon Winter felvétele - a telefonnal készült fotók spontának, az alanyokat nem zavarja

Egy külön fogalom is megjelent a tevékenység leírására: iPhoneography, melyet leginkább a Hipstamatic programmal kapcsolnak össze. Számtalan klónjával együtt a profi újságírásba is beszivárgott, Damon Winter, a New York Times háborús zónákból tudosító riportere harmadik helyet szerzett képeivel a Pictures of the Year International 2011 eseményen. A manipulált fotók korábban a lapban is megjelentek, indokként az iPhone használatára az SLR gépek nagy méretével járó hátrányokat, az alanyok előtti diszkrétebb jelenlétet említette. (Egy távcső méretű objektívvel felszerelt méretes gép előtt mindenki másképp, nem természetesen viselkedik.)

A labda a fényképezőgép iparnál van, nekik is tenniük kellene valamit, főleg szoftveres téren, illetve a hálózati kapcsolódás ügyében. A fényképezőgép-optikák előnyös fizikai tulajdonságait az okostelefonok egyre erősebb processzorai jól kompenzálják, ráadásul a Moore törvénye által megtámogatott gyors fejlődés is mellettük áll. A tökéletes képminőség csak néhány fotóst érdekel, ha sikerül azt jól megközelíteni, akkor már nem csak a kompaktgyártók vezetői sírathatják a romló eladások miatt elvesző céges bónuszaikat, hanem az évtizedes múlttal bíró japán konszernek is bajban lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások