Javítanak a Windows 8 telepítési folyamatán

Javítanak a Windows 8 telepítési folyamatán

2011. november 22. 18:53, Kedd
A fejlesztők szerint az új operációs rendszer telepítési folyamata minden korábbinál gyorsabb és gördülékenyebb lesz. A frissítéshez mindössze tizenegy kattintás elég lesz.

Christa St. Claire menedzser blogbejegyzése szerint az új operációs rendszer telepítéséhez mindössze tizenegy kattintás elég lesz, emellett lehetőség lesz a Windows 8 webes telepítésére is. A szoftver elvileg minden olyan PC-n futni fog, amelyen jelenleg a Windows 7 is működik, de persze a Windows Vistát vagy XP-t használó számítógépek többségére is fel lehet majd telepíteni. Számos felhasználó azonban túl bonyolultnak és nehéznek találja az operációs rendszer frissítését, s ezért inkább lemondanak a váltásról. A Microsoft most azt ígéri, hogy a Windows 8 telepítési és frissítési folyamata jelentős mértékben egyszerűsödni fog.



Felül a Windows 7 telepítésénél felugró ablakok, alul a Windows 8-nál megjelenők

Minden felhasználó két mód közül választhat majd. Az úgynevezett Streamlined Setup folyamatot azoknak kínálják, akik minél gyorsabban és egyszerűbben akarnak átváltani az új operációs rendszerre. Ezzel szemben az Advanced Setup a tiszta telepítést választóknak lesz érdekes. A Streamlined Setup folyamatot egyetlen exe-fájl megnyitásával lehet elindítani, közvetlenül a korábbi Windows operációs rendszer asztaláról, míg az Advanced Setup esetében szükség lesz egy DVD-lemezre vagy egy USB-kulcsra. Emellett lesz egy harmadik lehetőség is, a webes telepítés. Minden telepítési képfájlt egy személyes kóddal fognak ellátni, így nem kell majd a 25 számjegyű termékkód megadásával bíbelődni. Az ISO formátumú képfájl mérete 1,51 gigabájt lesz, szemben a Windows 7-nél megszokott 2,32 gigabájttal.

Bármelyik telepítési módot is választja a felhasználó, először el kell végeznie egy vizsgálatot, amely megállapítja, hogy a számítógépe alkalmas lesz-e a Windows 8 futtatására, továbbá hogy az új operációs rendszer melyik csatlakoztatott eszközöket és melyik telepített alkalmazásokat támogatja. A Windows 8 képfájl letöltése csak a jelentés elkészítése után indul el és bármikor megszakítható, illetve folytatható. Ráadásul mindenki kiválaszthatja, hogy például mely nyelvi fájlokra van szüksége, a felesleges fájlok nem töltődnek le. A letöltés után vagy azonnal telepíthető a Windows 8, vagy a képfájl kiírható egy DVD-lemezre, esetleg egy USB-kulcsra.


A Windows 7 és a Windows 8 telepítéséhez, illetve frissítéséhez szükséges idő

A telepítés során meghatározható az is, hogy a Windows 8 importálja-e az előző operációs rendszer beállításait, a telepített programokat és a személyes adatokat. A Windows XP, a Vista és a 7 tulajdonosai egyaránt választhatják a frissítést, de a programok átvételére csak a Windows 7 esetén van lehetőség. A Windows XP esetén csak a személyes adatok importálása lehetséges, a beállításoké nem. A teljes frissítési, illetve telepítési folyamat 11 kattintásból áll, így az egész eljárás időtartama lecsökken. Míg egy Windows 7 tiszta telepítése 32 percet vett igénybe, addig ez az idő a Windows 8-nál legfeljebb 21 perc lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások