Thaiföld - 20 év börtön 4 SMS-ért

Thaiföld - 20 év börtön 4 SMS-ért

2011. november 28. 22:15, Hétfő
Az ázsiai országban nagyon komoly büntetésekre számíthatnak azok a személyek, akik bírálni merik a királyi párt, Bhumibol Adulyadej uralkodót és feleségét, Sirikitet.


Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya
Thaiföldön a felhasználók általában kétszer is meggondolják, hogy milyen tartalmakat lájkolnak a Facebookon, vagy milyen e-maileket, SMS-eket vagy fórumbejegyzéseket írnak, aki ugyanis az ellenzéket méltató híreket lájkol vagy oszt meg másokkal, az könnyen a börtönben találhatja magát. A vád ezekben az esetekben általában az uralkodó, illetve a számítógépes bűnügyi törvény megsértése. Mindezt Anudith Nakornthap helyi információs és távközlési miniszter is megerősítette. A politikus hozzátette: akár a tiltott tartalmakhoz való hozzászólások is törvénysértőek lehetnek, ezért azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy akik megsértették az uralkodót, azok jobb, ha eltüntetik a Facebookról a nyomaikat.

A miniszter azután nyilatkozott, hogy a helyi hatóságok letartóztatták Ampon Tangnoppakult. A 61 éves férfit 4 SMS írásáért összesen 20 év letöltendő börtönre ítélték. Az Amnesty International szerint tavaly májusban írta meg a rövid szöveges üzeneteket és ezeket az akkori thaiföldi miniszterelnök, Abhisit Vejjajiva személyi titkárának küldte el. A férfi az SMS-ekben sértő megjegyzéseket tett az uralkodó feleségére. Tangnoppakul tagadta az ellene felhozott vádakat és közölte: még azt sem tudja, hogy kell SMS-t küldeni.

Thaiföldön a hatóságok korlátozzák a véleménynyilvánítást. Különösen a helyi Btk. 112-es paragrafusa foglalkozik ezzel a területtel. A paragrafus alapján tilos minden olyan vélemény, amely a királyt, a királynőt, a trónörököst vagy a régenseket becsmérli, sértegeti vagy fenyegeti. Ugyanakkor a törvénykönyv nem sorol fel konkrét példákat, így minden esetben a bíróságok döntik el, hogy történt-e törvénysértés vagy sem. Az uralkodói család megsértéséért 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások