The Elder Scrolls V: Skyrim

The Elder Scrolls V: Skyrim

2011. december 3. 16:19, Szombat


Kiadó: ZeniMax
Fejlesztő: Bethesda Game Studios
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: 2 GHz-es kétmagos processzor, 2 GB RAM, 6 GB szabad lemezterület, 512 MB memóriával rendelkező DX 9.0-kompatibilis videokártya
Ajánlott: Négymagos processzor, 4 GB RAM, 6 GB szabad lemezterület, 1 GB memóriával rendelkező videokártya (GeForce GTX550Ti/ATI Radeon 4890 vagy jobb)
Hasonló játékok: Elder Scrolls: The Morrowind
Kategória: szerepjáték

Az utóbbi idők legnagyobb érdeklődéstől övezett szerepjátéka, a The Elder Scrolls-sorozat ötödik felvonása, a Skyrim végre megérkezett PC-re is. A Bethesda embereinek nem volt könnyű dolga, hiszen ez a nagy érdeklődés egyben óriási elvárásokat is jelent. Utánajártunk, hogy a Skyrim beváltja-e a hozzá fűzött reményeinket.

A The Elder Scrolls V története az Oblivion eseményei után 200 évvel veszi fel a fonalat, tehát közvetlen folytatásnak nem feltétlen nevezhető. Ez abból a szempontból kifejezetten szerencsés, hogy a megértéséhez nem elengedhetetlen a korábbi epizódok ismerete, ugyanakkor a Skyrim története is szépen illeszkedik a már meglévő kánonba, így a veteránoknak sem kell attól tartaniuk, hogy egy idegen világba csöppennek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az új felvonás alapszituációja, hogy az uralkodó elhunyt, és legitim örökös hiányában az északi tartományban, Skyrimben véres polgárháború tört ki. Az egyik oldalon állnak a lojalisták, akik a jövőt a birodalom részeként képzelik el, míg a másikon a lázadók, akik egy önálló, autonóm birodalomként szeretnék látni otthonukat. És ha ez nem jelentene elegendő problémát, egy ősi prófécia is most kezd beteljesülni, miszerint a rég kipusztultnak hitt sárkányok is visszatérnek, és legjobb tudásukkal azon vannak, hogy megkeserítsék Skyrim népeinek életét.

Ilyen körülmények között alakítunk mi egy ismeretlen foglyot, akinek a korábbi részekből már ismerős módon adhatjuk meg az identitását. Összesen tíz faj képviselői közül választhatunk (argonian, breton, dark elf, high elf, imperial, kahjiit, nord, orc, redguard és wood elf), akik mind egyedi erősségekkel és gyengeségekkel bírnak. Külsőnket kiválaszthatjuk az előre elkészített változatokból is, de mivel ezek igazából nem túlzottan változatosak, valószínűleg sokan fogják használni a testreszabási lehetőségeket. Választott fajunk meghatározza, hogy milyen skillekkel vághatunk neki a kalandoknak. Amennyiben határozott elképzeléseink vannak a felépítendő karakterbuildet illetően, ezekre érdemes odafigyelni, másrészt viszont a játék sajátos fejlődési rendszerének köszönhetően tulajdonképpen bárkiből bármi lehet, de persze értelemszerűen egy orkból nehezebb lesz mestertolvajt faragni, mint egy kahjiitból.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A fejlődési rendszer lényege továbbra is az, hogy az a képességünk fejlődik, amelyiket használjuk is. Ennek megfelelően a különböző skillekre játék közben folyamatosan gyűlnek a tapasztalati pontok, aminek hatására azok egyre magasabb és magasabb szintre fejlődnek, s közben hősünk általános tapasztalatai is gyarapodnak. Amikor ez utóbbiból összegyűlik a kellő mennyiség, lehetőségünk nyílik szintlépésre. Ezt a mechanizmust a korábbi gyakorlathoz képest erősen átdolgozták, ugyanis az ekkor fejleszthető skillek eltűntek, ehelyett kapunk összesen kettő pontot. Az egyiket a három meghatározó tulajdonságunk (magicka, health és stamina) valamelyikére költhetjük, míg a másikból a skilljeinkhez vehetünk különféle perkeket, amelyek nagyban javíthatják túlélési esélyeinket.

A képességeinkhez tartozó bónuszok mindig az adott képesség egy meghatározott fejlettségi szintjétől válnak elérhetővé, viszont a szintlépéskor szerzett pontjainkat nem kötelező azonnal elosztanunk: ha nem vagyunk biztosak a követendő fejlődési irányban, nyugodtan elraktározhatjuk őket későbbre. A különböző képességek fejlődésének ütemét befolyásolja a választott "védőszentünk" is, de egyes speciális páncélok, illetve kiegészítők is adhatnak bizonyos fejlődési bónuszokat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A mágiarendszer logikus és jól használható. Adottak a különféle iskolákba (destruction, restoration, conjuration stb.) besorolt varázslatok, amelyek a hozzájuk tartozó skillünk fejlettségével arányosan hatékonyak. A kétkezes harcmodor a fegyvereken túl a varázslatokkal is működik. Mindkét kezünkhöz rendelhetünk egy trükköt, s kombinálhatjuk azok hatásait, illetve, ha mindkét oldalon ugyanaz a varázslat aktív és már rendelkezünk a szükséges perkkel is, akkor az alap varázslat egy erősebb formáját hívhatjuk elő.

A mágia terén a legérdekesebb újítás az üvöltések (shout) rendszere. Ez teljes mértékben független a rendelkezésre álló magickától és a skilljeinktől is, így a mágiát teljes mértékig mellőző karakterek is használhatják. Ezekhez speciális szavakat kell elsajátítanunk, amelyek többségét különféle dungeonökben találjuk. Minden üvöltéshez három szó tartozik, s erősségük illetve az újratöltődési idejük attól függ, hogy a háromból mennyit ismerünk már, illetve hogy mennyit használtunk. Ezeket hősünk veleszületett képességének köszönhetjük, amely képessé teszi őt arra, hogy a megölt sárkányok lelkét és erejét magába szívja, tehát használatukhoz nem elegendő a szavakat megismernünk, aktiválnunk is kell az adott üvöltést, szavanként egy-egy levadászott sárkány lelkéért cserébe, tehát már önmagában ez a rendszer is komoly kihívásokat tartogat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások