Jön a Windows Store

Jön a Windows Store

2011. december 9. 06:31, Péntek
A Microsoft bemutatta a Windows 8 alkalmazásboltját, amelyet az AppStore konkurensének szánnak. Az új operációs rendszer bétaverziója várhatóan jövő év februárban lesz elérhető.

Hivatalossá vált, hogy a Windows 8-hoz kapcsolódó szoftverbolt a Windows Store nevet viseli majd. Ezzel az amerikai konszern is az Apple és több más társaság gyakorlatát követi. A Windows Store rendszerében a felhasználók Metro-programokat kereshetnek, tölthetnek le és vásárolhatnak. A fejlesztők számára a bolt a Metro-alkalmazások legfontosabb terjesztési és marketingplatformjává válhat.


A Windows Store szinte mentes a kezelőelemektől, a felülete megfelel egy tipikus Metro-szoftver kinézetének, így tökéletesen beleillik a Windows 8 koncepciójába. A kínálatban elérhető termékeket kis és nagy méretű előzetes-ablakokban mutatja meg, s azonnal láthatóvá válik a felhasználók számára, hogy mely programok a legnépszerűbbek vagy melyeket ajánlja a Microsoft. A teljes képernyőre kiterjedő, HTML5 és JavaScript alapokon nyugvó motorban természetesen van keresési funkció és listás megjelenítés. A Windows Store minden tartalma megjeleníthető a böngészőkben, így az alkalmazások a Google vagy a Bing segítségével is felkutathatók. Minden termék külön honlapot kap és a szolgáltatás akár közvetlenül az Internet Explorer 10 alkalmazásgombjára kattintva is elérhető lesz.

Az alkalmazott üzleti modell nagy rugalmasságot biztosít. A platform támogatja az ingyenes programok terjesztése mellett az időkorlátosan működő tesztverziók és a fizetős megoldások értékesítését is. A társaság lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a tranzakciókat, eladásokat közvetlenül ők bonyolítsák le. (Mindez alapjaiban tér el az Apple által használt módszertől.) A készítők maguk határozhatják meg, hogy termékeik milyen feltételek mellett vásárolhatók meg és használhatók. A rendszer lehetővé teszi továbbá, hogy egy letöltött vagy megvásárolt időkorlátos tesztverziót később a vásárló bármikor teljes értékű verzióvá alakíthasson át. Szintén lehetőség van a reklámokkal finanszírozott programok terjesztésére.


A többi szoftverbolt-üzemeltetőhöz hasonlóan a Microsoft is fontosnak tartja a kínálatban megjelenő termékek ellenőrzését. Amennyiben egy program nem kerülhet be valamiért a rendszerbe, akkor a fejlesztőknek lehetőségük van pótolni a hiányosságokat, tehát figyelnek arra, hogy minél több alkalmazás legyen elérhető. A termékek ellenőrzéséhez szükséges ACK csomag már bekerült a Windows Developer Previewba is, így a fejlesztők megvizsgálhatják, hogy pl. adott játék megfelel-e a legfontosabb technikai követelményeknek. Az ACK integrált teszteket tartalmaz, így azonnal kideríthető, hogy a program stabilan működik-e, így megelőzhető, hogy a felhasználók instabil megoldásokat vásároljanak meg vagy töltsenek le.


Az alkalmazások értékesítése után a Microsoft egy bizonyos összeget kap. Ez az első 25 000 dollárnyi bevétel eléréséig a teljes összeg 30 százaléka, minden további bevételnek pedig a 20 százalékára tartanak igényt. Ha egy fejlesztő az Egyesült Államokon kívül értékesíti applikációját, a 25 ezer dolláros határt a helyi pénznemben határozzák meg. A fejlesztőknek egy éves díjat is be kell fizetniük, aminek összege magánszemélyeknél évi 49 dollár, cégeknél 99 dollár. A szoftverekért általában minimum 1,49 dollárt lehet majd elkérni és az összeg csak lépésenként növelhető.


A tengerentúli cég biztosítani akarja, hogy akár a vállalatok dolgozói is telepíthessenek a számítógépükre Metro-alkalmazásokat. (A legtöbb helyen csak az informatikai munkatársak módosíthatják a rendszert.) Ugyanakkor természetesen ilyen esetekben a társaság IT-vezetői meghatározhatják, hogy ezek milyen programok lehetnek. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban eldőlt, hogy a Windows 8 bétaverziója 2012 februárjában jelenik meg. A Microsoft augusztusban erősítette meg, hogy lesz alkalmazásbolt a Windows 8-ban, az operációs rendszer jövőre jelenik meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások