Megjelent a Firefox 9, folytatódó együttműködés a Google-lel

Megjelent a Firefox 9, folytatódó együttműködés a Google-lel

2011. december 25. 12:51, Vasárnap
Hivatalosan is elérhető a népszerű böngésző legújabb verziója. Ezenkívül fontos hír a Mozilla Alapítvány háza tájáról, hogy a szervezetnek ismét sikerült megállapodnia a Google vezetőivel, így a két fél együttműködése folytatódik.

A Firefox 9 legfontosabb újdonsága az úgynevezett Type Inference (TI), ami arról gondoskodik, hogy a Javascript gyorsabban működjön. A TI segítségével a Spidermonkey nevű Javascript-motor a különböző teszteken sokkal jobban teljesít, mint az elődjei. A Firefox 9 a Kraken esetében közel 30 százalékkal, a Modified SunSpiderben 15 százalékkal, míg a V8-ban 30 százalékkal gyorsabb a Firefox 8-nál.

A másik fontos újdonság a W3C teljes képernyős üzemmódot biztosító API-jának a támogatása. Ennek segítségével a felhasználók a Javascript bevonásával különböző HTML-elemeket jeleníthetnek meg teljes képernyős üzemmódban. Mindez elsősorban a videók és a játékok esetében lehet hasznos. A teljes képernyős üzemmód még nincs aktiválva, ez csak a jövő év elején érkező Firefox 10-ben lesz elérhető. Az új verziót optimalizálták a Mac OS X 10.7 operációs rendszeren és a több monitoron való használatra.

A változásoknak köszönhetően még gyorsabban lehet böngészni a programmal, a képek, a videók, a játékok és 3D-s grafikák, illetve az AJAX-ot használó oldalak sokkal gyorsabban töltődnek be és a nagyobb fájlok letöltése is gyorsabban valósul meg. A fejlesztők számos hibát kijavítottak, a Firefox 9 és a Firefox 9 Mobile for Android már egyaránt letölthető.

Az új verzió kiadása mellett a Mozilla Alapítvány bejelentette, hogy a Google vezetőivel kötött új együttműködési megállapodásnak köszönhetően továbbra is biztosítva van a szervezet fő bevételi forrása. Az új szerződés 2014-ig szól és ezáltal továbbra is a Google lesz több százmillió Firefox-használó számára a szabvány kereső.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások