Kalózkodás miatt hagyja abba az írást egy spanyol szerző

Kalózkodás miatt hagyja abba az írást egy spanyol szerző

2011. december 27. 22:56, Kedd
Egy spanyol szerző érdekes módját választotta az őt érintő szerzői jogsértések elleni tiltakozásnak: bejelentette, hogy hosszabb ideig biztosan nem jelentett meg több művet.

Lucía Etxebarría egy darabig némán tűrte, hogy a felhasználók rendszeresen letöltik kötetei illegális másolatait, azonban karácsony előtt meglepő lépésre szánta el magát. Nyilván megpróbálkozhatott volna más módszerekkel, például kínálhatta volna olcsóbban a könyveit, azonban ő ennél drasztikusabb megoldást választott: egyszerűen nem jelentet meg több művet. Az utolsó csepp a pohárban számára az volt, amikor kiderült, hogy az eddig megjelentetett köteteiről készült illegális másolatok száma meghaladja a boltokban értékesített példányok számát.

"Hosszabb ideig egyetlen művet sem fogok kiadni. Mindez egészen addig így lesz, amíg a jelenlegi helyzet nem változik meg. Számomra nem ésszerű, hogy három éven keresztül mint egy őrült dolgoztam az egyik könyvemen, a semmiért. Amennyiben regényeket akarok ajándékozni valakinek, akkor készítek néhány példányt a barátaimnak. Nem élhetek a levegőből a hátralévő életemben. Új munkát fogok keresni" - írta az írónő az egyik Facebook-bejegyzésében.

Etxebarría korábban számos elismerésben részesült Spanyolországban, megkapta többek között a Nadal- és a Planeta-díjat is. Több művét is lefordították idegen nyelvekre. Döntése általános megdöbbenést keltett. A bejelentés után a szerző Facebook-profiljában számos felhasználó próbált érvelni a letöltések jogossága mellett. Az egyik látogató például azzal indokolta a tettét, hogy túl kevés pénzt keres, így nem tud könyveket vásárolni magának.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások