Koncepcionális hibákat követtek el a webOS fejlesztésekor

Koncepcionális hibákat követtek el a webOS fejlesztésekor

2012. január 5. 13:21, Csütörtök
A vállalat egykori alkalmazottjai azt állítják, hogy a webOS készítésekor a Palm koncepcionális hibákat vétett. A volt beosztottak különösen azért bírálták az akkori cégvezetőt, mert az operációs rendszer a Webkit böngészőmotorra épül.

A webOS azért épült a Webkit böngészőmotorra, hogy minél egyszerűbbé tegye a kompatibilis alkalmazások programozását. A Palm ezzel a lépéssel akarta meggyőzni a fejlesztőket arról, hogy ilyen programokat készítsenek. A koncepció azonban nem vált be és ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy kevés webOS-t futtató okostelefon került piacra. Mindez azt eredményezte, hogy a fejlesztők számára a platform nem volt érdekes. Mivel az operációs rendszert túl kevesen használták, így a szoftverkészítők nem látták biztosítottnak, hogy pénzt kereshessenek a termékeikkel.

A Plam egykori alkalmazottai, élükön Paul Mercerrel, a cég szoftverfejlesztési részlegének vezetőjével, számos dolog miatt támadták az akkori vezetőket. Mercer felelt a webOS interfésztervezési munkáiért és az új dolgozók toborzásáért. A szakember azóta is bánja az akkori döntést, miszerint a webOS a Webkit motorra épült, emiatt ugyanis az operációs rendszert futtató készülékek lassan indultak el és az egyes alkalmazások megnyitása is több másodpercig tartott. Ugyan a TouchPad és a Pre3 esetében sikerült ezt az időt lerövidíteni, de ez nem a webOS optimalizálásának, hanem a használt gyorsabb processzoroknak volt köszönhető. Az alapvető problémákat azóta sem sikerült orvosolni.


Mercer szerint a Palm megelőzte a korát, amikor megpróbált egy webes technológiára épülő mobil operációs rendszert létrehozni. Azonban a kiváló ötletet nem tudták megvalósítani és ez főleg a Webkit használatának köszönhető. A webOS-t 9 hónap alatt fejlesztették ki, de mivel a legjobb Webkit-programozók ekkor már az Apple és a Google alkalmazásában álltak, így a HP végül több száz új munkatársat vett fel. Súlyosbította a helyzetet, hogy Jon Rubinstein, a Palm akkori vezetője ugyan kiválóan értett a hardverfejlesztéshez, de a szoftverkészítéshez már annál kevésbé. Ennek ellenére ő hozta meg a végső döntést azzal kapcsolatban, hogy a webOS a Webkitre épüljön-e vagy sem.

Miután a Plam a Hewlett-Packardé lett, számos vezető fejlesztő hagyta ott a céget. Közéjük tartozott Matias Duarte is, aki jelenleg az Android fejlesztésében vesz részt. Volt kollégái közül sokan kiemelték Duarte szerepét, mondván ő maga volt a webOS és a távozását a mai napig nem tudta kiheverni a csapat. A HP korábban bejelentette, hogy nyílt forráskódú lesz a webOS. Ugyanakkor épp a napokban derült ki, hogy a cég 1,2 milliárd dollárt kér a Palmért és az operációs rendszerért.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások