Nyílt forráskódú lesz a webOS

Nyílt forráskódú lesz a webOS

2011. december 13. 12:14, Kedd
Bemutatta a mobil platformmal kapcsolatos terveket Meg Whitman, a Hewlett-Packard első embere. Miután a konszern nem talált vevőt a webOS operációs rendszerre, ezért nyílt forráskódú szoftverré alakítják és megnyitják a fejlesztők előtt.

A webes fejlesztői közösség tagjainak kezébe helyezte a webOS jövőjét a HP, mivel Meg Whitman, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy a webOS nyílt forráskódú lesz. A társaság fejlesztői blogja nyitott a programozók számára és biztosítani akarja az ötletcserét. A Hewlett-Packard továbbra is aktív szerepet akar játszani a szoftver fejlesztésében és támogatni is szeretné a webOS-t. A vállalat magára vállalta a nyílt forráskódú fejlesztések koordinálását. Whitman ugyanakkor nem árulta el, hogy kik lehetnek a webOS fejlesztésében a partnereik és azt sem, hogy mely okostelefonokon, illetve táblagépeken jelenhet meg az operációs rendszer.

A The Verge nevű IT-blognak Whitman úgy nyilatkozott: a HP továbbra is fejleszteni fog webOS-kompatibilis hardvereket, azonban azt nem tudta vagy nem akarta elárulni, hogy ezek az eszközök jövőre vagy később jelennek meg a piacon. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy ezek a készülékek tábla PC-k lesznek. Okostelefonokkal a Hewlett-Packard egyelőre nem akar foglalkozni.


A The Wall Street Journal kiemelte, hogy a társaság megpróbálta eladni a webOS-t, azonban nagyon csekély érdeklődés mutatkozott a szoftver iránt. "A webOS egy klasszis technológia" - hangsúlyozta Whitman. Az eddig a programon dolgozó 600 munkatárs marad és támogatni fogja a független fejlesztők munkáját. Mindez nagyban hasonlít a Google Android-stratégiájára.

A webOS jövője azután vált bizonytalanná, hogy augusztusban Leo Apotheker akkori vezérigazgató kijelentette: a HP felhagy a számítógépgyártással és megválnak minden olyan terméküktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. A mostani hír azt jelenti, hogy a korábbi érdeklődések ellenére a Samsung, a HTC és az Amazon sem tett elfogadható ajánlatot az operációs rendszerért. A HP novemberben már előkészítette a webOS részleg eladását, azonban ebből egyelőre nem lesz semmi.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások