Vezetőcserével vált irányt a Research In Motion

Vezetőcserével vált irányt a Research In Motion

2012. január 24. 13:33, Kedd
Thorsten Heins lett a Research In Motion (RIM) új elnök-vezérigazgatója. A kanadai gyártó válságban van, abban bíznak, hogy az új vezető segíteni tud a cégen, különben lehúzhatják a rolót.

A bejelentés szerint egy német szakember, a Siemens egykori menedzsere váltja a vezetői posztokon a Mike Lazaridis - Jim Balsillie duót. Heins 2007 óta dolgozik a RIM-nél és alighanem most áll karrierje legnehezebb feladata előtt. A Research In Motion néhány évvel ezelőtt még piacvezető pozícióban volt az okostelefon-piacon, azonban nem tudott érdemben reagálni az Apple és a Google lépéseire, okostelefon-piaci részesedésük 11 százalékra csökkent a harmadik negyedévre az egy évvel korábbi 15 százalékról. A befektetők ezért azt szorgalmazták, hogy a társaság egy új vezetővel próbáljon meg kilábalni a válságból és frissítse fel termékpalettáját.

A szakértőket meglepte a döntés, mert egy teljesen új arcot vártak, nem egy olyan szakembert, aki jelenleg is a társaság munkatársa. "Nem vagyok benne biztos, hogy egy mérnök vezetőként meg tudja majd oldani a RIM központi problémáit" - jegyezte meg Michael Urlocker, a GMP Securities elemzője. A The Wall Street Journal csak úgy jellemezte az 54 éves új vezetőt, mint egy "kevésbé ismert bennfentest".


Thorsten Heins

Ami tény, hogy Lazaridis és Balsillie távozásával végérvényesen lezárul egy szakasz a RIM életében. A két vezető nem csak a kanadai gyártót tette ismertté, hanem az okostelefonok elterjedése is részben nekik köszönhető. A Blackberry miattuk lett a menedzserek státuszszimbóluma, azonban ez a két évtizedes korszak véget ért. A befektetők végül az ő nyakukba varrták a RIM hanyatlását is - tavaly 74 százalékot zuhant a vállalat részvényeinek árfolyama. Az új vezető Thorsten Heins mellett Barbara Stymiest lesz, utóbbi kapta meg ugyanis az igazgatótanács elnöki posztját.

Lazaridis és Balsillie az utolsó sajtótájékoztatójukon elmondták: "Minden sikeres vállalatnál az alapítóknak előbb vagy utóbb fel kell ismerniük, hogy eljött az ideje annak, hogy átadják a helyüket egy új vezetésnek. Nálunk most érkezett el ez a pillanat." A két férfi ugyanakkor nem vonul teljesen a háttérbe, továbbra is részvényesek és igazgatótanácsi tagok maradnak. Lazaridis megkapta továbbá az igazgatótanács alelnöki posztját is, ami egy gesztus azért, hogy már nem tölt be "operatív szerepet" a társaság életében.

Heins az első interjújában közölte, hogy mindenképpen megtartják a bochumi telephelyet, mivel ez a legfontosabb fejlesztőközpontjuk. A német városban 300 embert foglalkoztat a kanadai vállalat. Itt alkották meg többek között a Blackberry Bold 9790 készüléket is, amely az érintőképernyő mellett billentyűzettel is rendelkezik. Az új elnök-vezérigazgató a The Globe and Mail kanadai újságnak is nyilatkozott és nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy más gyártók számára is licencelhetővé teszik a készülő Blackberry OS 10 mobil operációs rendszert. Egy ilyen lépés azt eredményezhetné, hogy a cég a jelenleginél erőteljesebben tudna növekedni. Ugyanakkor nem tisztázott, hogy a piac szereplői milyen feltételekkel licencelhetnék a szoftvert.

Tavaly decemberben már arról írtunk, hogy az Amazon, a Microsoft és a Nokia harcol a RIM-ért. A gyártó eladásáról szóló hírek néhány nappal ezelőtt erősödtek fel újra. A gyártón egyébként 2011 novemberében még az sem segített, hogy jelentős mértékben leértékelte a PlayBook táblagépeit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások