Börtönben marad a MegaUpload alapítója

Börtönben marad a MegaUpload alapítója

2012. január 24. 13:18, Kedd
Az új-zélandi bírósági meghallgatáson elnapolták a MegaUpload alapítójának óvadék ellenében történő szabadlábra helyezésére vonatkozó kérelmét. Az ügyben két további személyt vettek őrizetbe.

A hétfői bírósági meghallgatáson az eljáró bíró nem engedte óvadék ellenében szabadlábra helyezni az amerikai hatóságok által múlt héten lekapcsolt MegaUpload portál alapítóját. A Kim Dotcom néven ismert férfit új-zélandi lakhelyén vették őrizetbe a helyi hatóságok a portál több üzemeltetőjével egyetemben. A bíró szerint a Németországból származó férfi esetében fennáll a veszélye annak, hogy megpróbálná elhagyni az országot, a gyanúsított ugyanis több ország, eltérő névre kiállított útlevelével és több lakhellyel is rendelkezik.

A meghallgatáson önmagát ártatlannak valló Dotcom ügyvédje azzal érvelt, védence útleveleit elkobozták, bankszámláit befagyasztották, így ha akarna, sem tudna elmenekülni. Az ügyvéd Dotcom közel 2 méteres testmagasságára és jelentős túlsúlyára utalva hozzátette, a férfi egyébként sem az a típusú személy, aki észrevétlenül ki tudna csúszni a hatóságok kezei közül. A bíró ezen érvelés ellenére, az ügy komplikáltságára hivatkozva elutasította a szabadlábra helyezési kérelmet, hozzátéve, hogy a hét közepén írásos határozatot tesz közzé a kérdésben.


A Megaupload alapítója, Kim Dotcom

Az Egyesült Államok illetékes szervei már kérték Dotcom kiadatását, de elképzelhető, hogy Új-Zélandon is bírósági eljárás indul ellene, felmerült ugyanis annak a lehetősége is, hogy a férfi nem jogszerűen tartózkodik az országban.

A hétvége során újabb információk derültek ki a MegaUpload elleni hatósági akció részleteiről is. A Billboard értesülései szerint, bár a portál Hongkongból üzemelt, Dotcom pedig Új-Zélandon élt, az amerikai hatóságok azért kezdeményezhették az akciót, mert a portálra feltöltött illegális tartalmak egy részét Virginia államban működő szervereken tárolták. A zenei hírportál szerint Dotcom letartóztatásának körülményei alátámasztani látszanak az amerikai hatóságok azon vádpontját, amely szerint a férfi több tíz millió dollárt keresett a weblap irányításával. A razzia során ugyanis az új-zélandi hatóságok fegyvereket, műkincseket, 8 millió dollár készpénzt és 5 millió dollár értékű luxusautót is lefoglaltak. A Yahoo News szintén több millió dollár értékben felújított ingatlanról, milliós befektetésekről, nagyszámú luxusautóról, és pazarló, kicsapongó életmódról ír.

A TorrentFreak mindemellett arról számol be, hogy az ügy kapcsán két további letartóztatás is történt, mégpedig Európában: Szlovákiában egy grafikust, Észtországban egy programozót vettek őrizetbe, akiknek tevékenysége kapcsolatba hozható a MegaUpload-dal.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások