Kirobbanó profit az Apple-nél

Kirobbanó profit az Apple-nél

2012. január 25. 08:54, Szerda
A várakozásokat jócskán meghaladó profitot jelentett az Apple a negyedévre, három hónap alatt több nyereséget ért el a cég, mint bármely egész évben 2010 előtt.

A részvény árfolyama a profithoz hasonlóan felrobbant a zárás utáni kereskedésben. Több mint duplázódott az egy évvel korábbihoz képest az Apple negyedik negyedéves profitja köszönhetően a karácsonyi szezon iPhone-eladásainak. A társaság első negyedéves profitja 13,1 milliárd dollárt tett ki, ez részvényenként 13,87 dollárt jelent, az árbevétel 73 százalékkal 46,3 milliárd dollárra ugrott - írja a Bloomberg. Az elemzők átlagosan 10,14 milliárdos nyereségre számítottak 39 milliárdos bevétel mellett.

Az Apple összesen 37 millió iPhone-t értékesített (az elemzők 30,2 miliió darabra számítottak), az eddigi a rekord negyedéves szinten 20,3 millió darab volt. A vásárlók valósággal rávetették magukat a 4S iPhone-ra, amely október végén, Steve Jobs halála után került a boltokba. A cég eredménye történetében először meghaladta a Hewlett Packardét, jelezve, hogy mekkora átalakulás ment végbe a szektoron belül az érintőképernyős okostelefonoknak köszönhetően - emeli ki a Bloomberg. A cég részvényei a zárás utáni kereskedésben 12 százalékkal, 468,95 dollárig drágultak, s ezzel meghaladták a tavaly január közepén elért 429,11 dolláros rekordjukat.


Világszerte hatalmas a kereslet a cég termékei iránt

Az iPad eladások is jócskán meghaladták a várakozásokat, összesen 15,4 millió darabot értékesítettek a várt 13,5 millió darab helyett. Az Apple lendülete elképesztően erős jelenleg, ráadásul jelenleg több jó termékünk van jelenleg fejlesztés alatt - mondta Tom Cook, a társaság vezérigazgatója.

Az Apple eredménye éles ellentétben áll az iparág többi nagyágyújának, a Microsoft és az Intel teljesítményével, amelyek a gyenge PC eladásokkal küzdenek. A fogyasztók az elemzések szerint láthatóan egyre inkább a tableteket és az okostelefonokat választják a hagyományos személyi számítógépek helyett. Az okostelefongyártók sem képesek lépést tartani az Apple tempójával, a HTC és a Motorola csalódást keltő eredményekről számolt be, a Blackberryket gyártó Research in Motion pedig nemrég váltott vezérigazgatót, miután a társaság részvényei idén 90 százalékot veszítettek értékükből.

Az Apple jelenleg a mobiltelefon piacon keletkező profit több mint felét tudhatja magáénak. Mindenkinek, aki az Apple-el versenyez, piaci részesedésének csökkenésével kell szembesülnie - mondta Brian Marshall, az ISI Group elemzője. Az év végi vásárlásokkor a megkérdezettek 45 százaléka mondta azt az Egyesült Államokban, hogy iPhone-t választ következő mobilvásárlásakor, két hónappal korábban ez az arány még csak 25 százalékos volt. Az Androidos készülékeket választók aránya 42 százalékra csökkent a korábbi 62 százalékról a Nielsen Co. felmérése szerint.

A tabletek piacán is nyomasztó az Apple fölénye, a harmadik negyedévben 62 százalékos volt az Egyesült Államokban az iPad részesedése. A két húzótermék népszerűsége segítette a Mac eladásokat is, összesen 5,2 millió darab talált belőlük gazdára az előző negyedéves 4,9 millió darab után.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások