A közösségi portáloknak nem kell tartalomszűrőket alkalmazniuk

A közösségi portáloknak nem kell tartalomszűrőket alkalmazniuk

2012. február 18. 21:03, Szombat
Az Európai Bíróság kimondta, hogy a közösségi hálózatok nem kényszeríthetők a tartalomszűrők beszerzésére és használatára azért, hogy így derítsék fel a szerzői jogsértéseket.

Mindez azt jelenti, hogy a nemzetközi film- és zeneipar komoly vereséget szenvedett. Korábban a SABAM belga szerzői jogvédő társaság nyújtott be egy beadványt a Netlog nevű platform üzemeltetői ellen és ebben az ügyben hozott most döntést az Európai Bíróság. A Netlogon és más közösségi oldalakon, például a Facebookon a felhasználóknak lehetőségük van arra, hogy a profiljaikban videókat és hangfelvételeket, illetve azokra mutató hivatkozásokat jelentessenek meg. Mindezt ezentúl is megtehetik, hiszen a SABAM elveszítette a Netlog ellen indított pert.


A belga szervezet azt akarta elérni, hogy az Európai Bíróság kötelezze a Netlogot egy tartalomszűrő rendszer beszerzésére és bevezetésére, hogy így ki lehessen szűrni a platformon megjelentetett illegális másolt tartalmakat, illetve az azokra mutató linkeket. Az Európai Bíróság álláspontja szerint ez nem lenne helyes, mivel az ilyen szűrők a felhasználók megelőző célú megfigyelésére és azonosítására is alkalmasak lennének. Mindez sértené az emberek személyi jogait, illetve az információkhoz való szabad hozzáférés jogát, ráadásul a rendszer beszerzési és működtetési költségei is a Netlogot terhelnék, ami szintén elfogadhatatlan.

A Német Internetgazdasági Szövetség (eco) üdvözölte a döntést. Oliver Süme, az eco vezetője szerint megerősítést nyert, hogy a szolgáltatók nem felelnek az olyan tartalmakért, amikről semmit sem tudnak. Christian Solmecke kölni ügyvéd úgy vélte, hogy mindez jelzés értékű lehet az olyan portáloknak, mint a Rapidshare és az ítéletből hosszú távon a YouTube vagy éppen a Facebook is profitálhat majd.

A Netlognak becslések szerint, több mint 95 millió tagja van és az Európai Bíróság adatai szerint naponta több mint tízmillióan látogatják az oldalt. Az ítélet hatással lehet a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) jövőjére is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások