Egységes platformmá válhat az Xbox

Egységes platformmá válhat az Xbox

2012. április 2. 10:58, Hétfő
A konzolgyártók azt szeretnék, hogy készülékeik ne csak játékok futtatására legyenek alkalmasak, hanem multimédiás központokként működjenek. Ehhez a célhoz a legközelebb a Microsoft jár.

A vállalat igazi mérföldkőhöz érkezett az Egyesült Államokban, hiszen az Xbox 360 esetében a szórakoztató tartalmak lejátszása először szárnyalta túl a multiplayer játékok használatát. A cég mindezt annak tudja be, hogy egyre több kompatibilis lejátszószoftver és más alkalmazás jelenik meg a piacon, s ráadásul ezeket az emberek a korábbinál jóval többet használják is. Yusuf Mehdi, az Xbox üzletág stratégiai és marketingrészlegének vezetője elmondta, hogy egy átlagos amerikai háztartásban havonta 84 órán át használják az Xbox Live rendszerén keresztül a különböző online szolgáltatásokat. A 84 óra több mint felét azonban nem játékokra fordítják, hanem multimédiás tartalmak megtekintésére.

"A játékok a szórakoztatásnak csak az egyik olyan részterületét jelentik, amit a videojáték-rendszereknek le kell fedniük. Az Xboxszal megpróbálunk egy olyan egységes platformot kialakítani, amelynek a segítségével a legkülönbözőbb szórakoztató tartalmakat lehet lejátszani, megtekinteni a nappalikban elhelyezett képernyőkön" - nyilatkozta Thomas Grasslober, a Microsoft interaktív szórakozásért felelős termékmenedzsere. Kiemelte, hogy a tartalmaknak a játékokra való redukálása túl kevés lenne ahhoz, hogy jól teljesítsenek ebben a kemény konkurenciaharcban. "Az eszközöknek csak akkor van esélyük hosszú élettartamra, ha a felhasználók számára a szórakozási lehetőségek széles spektrumát kínálják. Ebben van a jövő" - érvelt Grasslober.

A cég munkatársa az Xbox 360 esetében elért változást fontos lépésnek nevezte, de tisztában van azzal, hogy még sok dolguk van. "Azon fáradozunk, hogy ezeket a kiegészítő szolgáltatásokat más országokban is folyamatosan bővítsük. Európában a szükséges licencjogokat minden egyes országban külön meg kell szerezni, ez pedig egy nagyon bonyolult és hosszadalmas folyamat" - emelte ki a menedzser. Az Xbox Live rendszerén keresztül már számos szolgáltatás érhető el, emellett vannak alkalmazások, amelyek a Facebook, a Twitter és a Dailymotion használatát teszik lehetővé. Azok pedig, akik szeretnének filmeket HD felbontásban megtekinteni, választhatják a Sky Go-t. Az Egyesült Államokban az Xbox Live kínálatában már 36 olyan program szerepel, amelyek kifejezetten filmek, a sorozatok és a zeneszámok lejátszására készültek.

A Microsoft már idén januárban is hangsúlyozta, hogy az Xbox következő generációja már messze nem csak játékra lesz alkalmas. Mindezt akkor jelentették be, amikor kiderült, hogy Dave Cutlert, a Windows NT vezető fejlesztőjét nevezték ki a konzol fejlesztésének felügyeletére. Az új Xbox egyébként több hír szerint is 2013-ban érkezhet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások