Négy változata lesz a Windows 8-nak

Négy változata lesz a Windows 8-nak

2012. április 17. 22:52, Kedd
Összesen négy verzió lesz elérhető a Microsoft új operációs rendszeréből, ezekből egyet kifejezetten a cégeknek, egyet pedig az ARM processzorokra épülő táblagépekre szán a társaság.

Brandon LeBlanc, a Microsoft menedzsere blogbejegyzésben jelentette be, hogy csupán négy változatban lesz elérhető a Windows 8. Az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű verzió is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten cégeknek szánt operációs rendszer.

A Windows 8 név így nem csak a következő operációs rendszer hivatalos elnevezését takarja, hanem egyben a szoftvercsalád legkisebb tudású tagját is, ami így gyakorlatilag a Home verziók utódjának tekinthető. Ebből a programból hiányozni fog többek között a Bitlocker, az EFS, a Remote Desktop, valamint a VHD-kről való bootolási funkció. Ugyanakkor a Windows 8 Pro ezeket a funkciókat tartalmazza majd, míg a legtöbb funkciót a Windows 8 Enterprise vonultatja fel, utóbbiakról azonban részleteket nem árult el a Microsoft. Az egyes verziók közötti funkciókülönbségeket és -egyezéseket egy külön táblázatban mutatta be Brandon LeBlanc.


Újdonság, hogy - néhány országot, például Kínát kivéve - mindegyik változat esetében lehetőség lesz a további nyelvi csomagok feltelepítésére. A Media Center mindegyik kiadásból hiányozni fog, igaz, a Windows 8 Pro esetében kiegészítőként elérhető lesz egy úgynevezett economical media pack. A Windows RT magában foglalja majd a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote érintőképernyős felületre optimalizált változatát, viszont erre a verzióra nem lehet majd telepíteni hagyományos x86-/x64-szoftvereket, továbbá hiányozni fog a Media Player.

Mindegyik Windows 8-ba integrálják a Windows Store-t, valamint lesznek beépített alkalmazások (Mail, Calendar, People, Messaging, Photos, SkyDrive, Reader, Music, Video), Internet Explorer 10, Connected Standby funkció, továbbfejlesztett Windows Explorer, Windows Defender, SmartScreen, Windows Update ISO/VHD mountolás, kép jelszó és Trusted Boot funkció, illetve VPN kliens.

A Windows 7 Starter, Home Basic és Home Premium operációs rendszerek tulajdonosai kizárólag a Windows 8-ra és a Windows 8 Pro-ra frissíthetnek majd, míg a Windows 7 Professional és Ultimate tulajdonosak csak a Windows 8 Pro-ra. A korábban kiszivárgott információk alapján egyébként a Microsoft következő operációs rendszere a nyárra készülhet el, de csak az ősszel kerülhetnek a boltokba az első Windows 8-as PC-k, illetve táblagépek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások