A Motorola dilemmáival szembesül a RIM

A Motorola dilemmáival szembesül a RIM

2012. április 18. 19:45, Szerda
A Blackberry gyártója nagy bajban van, több tanácsadóval is egyeztetéseket folytatnak és igyekeznek megtalálni a legjobb megoldást a jelenlegi helyzetre, illetve kiutat keresnek a jövőt illetően.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség információi alapján a Research In Motion (RIM) vezetői pénzügyi tanácsadókkal folytatnak tárgyalásokat és a különböző stratégiai lehetőségek közül próbálnak választani. A Bloomberg egyik neve elhallgatását kérő informátora azt mondta, hogy akár napokon belül döntés születhet arról, hogy a RIM együttműködési megállapodást köt-e egy kanadai vagy egy nemzetközi bankkal vagy sem. Emellett a másik lehetőség a szoftverek licencelése, míg a harmadik egy stratégiai befektető bevonása. A cég eladása ugyanakkor szóba sem kerülhet. Miután a Research In Motion részvényei az elmúlt esztendőben 75 százalékkal gyengültek, így Thorsten Heins vezérigazgatónak mielőbb lépnie kell.


A januárban kinevezett Thorsten Heins a cég megmentéséért küzd

A RIM gyakorlatilag ugyanazzal a dilemmával szembesült, mint korábban a Motorola. A mobiltelefon-eladások visszaestek, így az amerikai cég kénytelen volt létrehozni egy külön hálózati és mobil részleget. Utóbbit pedig tavaly augusztusban 12,5 milliárd dollárért felvásárolta a Google. Matt Thornton, az Avian Securities elemzője szerint a kanadai társaság számára a legjobb megoldást alighanem az jelentené, ha a szoftverét más vállalatok, például a Samsung licencelnék. Ellenben szerinte egy stratégiai beruházásnak semmi értelme sem lenne.

A januárban kinevezett Thorsten Heins ugyanakkor továbbra is bizakodó. A Blackberry 10 várhatóan az év végéig megjelenik, az első prototípusok már májusban elérhetők lesznek. Heins februárban úgy nyilatkozott, hogy az új operációs rendszer lekörözheti az iPhone-t. A RIM a vezetőcserével párhuzamosan felgyorsította a fejlesztéseit és a munka első gyümölcse a Playbook OS új verziója. A cég ezután gyakorlatilag kivonult a fogyasztói szegmensből, míg a kanadai pénzügyminiszter közölte, hogy nem fogják megakadályozni a cég esetleges felvásárlását. Tekintettel arra, hogy a Blackberry készülékeket az amerikai védelmi minisztérium is alkalmazza, az ő rábólintásukra is szükség lesz ahhoz hogy megvalósuljon az üzlet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások