Javít a Samsung, ex-vezető bírálja a Nokiát

Javít a Samsung, ex-vezető bírálja a Nokiát

2012. május 1. 01:14, Kedd
Miközben a Samsung a vártnál jobb negyedéves eredményt produkált, amelyben a telefonok játszották a főszerepet, a Nokiát egyik korábbi vezetője kritizálja, amiért továbbra is ragaszkodik a zsákutcának tűnő platformhoz.

A dél-koreai gyártó a napokban tette közzé legújabb jelentését, amelyből kiderül, hogy igencsak kellemes negyedévet zártak, amely a cég további komoly erősödését jelzi a mobiltelefonok piacán. A kiugró eredményt a televíziók és az okostelefonok javuló forgalma, az ezen termékekből származó bevétel jelentős erősödése okozta, ám a számokból az is kitűnik, hogy a telefonok nélkül mindez nem is jöhetett volna létre. A Samsung kissé meghaladta az elemzői várakozásokat és a korábban jósoltnál is némileg nagyobb profitról számolt be. Ezzel gyakorlatilag megduplázták a tavalyi év hasonló időszakában elért eredményt, ami jelzi a vállalat egészséges pozícióját a piacon, és bár a chipek forgalma egyértelműen visszaesett, ezt az okostelefonok és a különböző kijelzők több mint pótolni tudták - a telefonok a teljes profit 74 százalékáért felelősek, ami jól mutatja az üzletág szárnyalását.

A cég ezzel egy időben tisztában van azzal, hogy a jövőben le kell szűkíteni a hivatalos bemutatók és a megjelenések közötti szünetet, többek között ezzel is magyarázható tehát, hogy egyre kisebb szerepkörben tűnnek fel a nagy világrendezvényeken, miközben saját termékeiket inkább saját bemutatóikon debütáltatják - erre minden bizonnyal jó példa lesz a hamarosan elrajtoló Galaxy S III, amely nemsokára valóban elindul.

A Nokia első embere által követett stratégiát eközben élesen kritizálta a cég egyik korábbi vezetője, aki annak idején alelnökként többek között a Symbian platform fejlesztését is felügyelte. Lee Williams egészen pontosan azt rótta fel a mostani vezetésnek, hogy nem tudtak előállni saját vízióval, a jövőre vonatkozó átfogó elképzeléssel, ehelyett a vezérigazgató tulajdonképpen pénzügyi igazgatóként tevékenykedik a cég élén, a kiadások leszorítására koncentrálva, miközben a további sikerekhez, és egyáltalán az életben maradáshoz inkább saját stratégiával, útitervvel kellene próbálkozniuk. Ennek hiányában ragaszkodnak a Windows Phone platformhoz, amely viszont nem teszi lehetővé az egyedi megoldások alkalmazását (így például a kamerák területén, ahol a szoftver egyelőre nem nőtt fel a feladathoz), így előbb-utóbb vissza kell majd térniük egy saját operációs rendszerhez, vagy legalábbis megbarátkozni annak gondolatával, hogy egyszerre több platformot is támogassanak, hogy kellőképpen lefedjék a piacot.

Williams szerint Elopnak 4-6 hónap áll rendelkezésére az újabb, ám létfontosságú váltáshoz, ám a talpra álláshoz valószínűleg meg kell majd szabadulniuk néhány részlegtől.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások