Windows 8 - búcsúzik az Aero

Windows 8 - búcsúzik az Aero

2012. május 22. 23:36, Kedd
Úgy tűnik, hogy az eddig hittnél sokkal nagyobb mértékű vizuális változások lesznek a Microsoft legújabb operációs rendszerében. Az biztos, hogy az Aero eltűnik a Windows 8-ból.

Jensen Harris, a Microsoft illetékes menedzsere blogbejegyzésében közölte: a hagyományos asztalfelület is a Metro dizájnelvei szerint néz majd ki. Mindez azt jelenti, hogy a Windows Vistában debütáló Aero felület eltűnik. Harris azt hangsúlyozta, hogy a taszklista és az ablakok új dizájnja egyszerű lesz, mentes minden árnyéktól és ami még fontos, nem lesz átlátszó. A színek számát csökkentették, uralkodó lesz a fehér, a kék és a szürke, számos ikon pedig egyszínűvé válik. A Metro-felületnél a betűk fehér színűek lesznek és színes alapon jelennek majd meg, a hagyományos asztalfelületnél viszont a fekete betűk világos alapon lesznek láthatók. Az ablakkeretek kompaktabbak lesznek, a szélek nem lesznek lekerekítve.

A változásoknál a Microsoft alapvetően arra figyelt, hogy a programok zökkenőmentesen működjenek. A két kezelőfelület "vizuális harmóniában" lesz egymással és maximális kompatibilitást biztosít majd. Ugyan a vizuális megjelenés megújul, de az ablakok mérete és a kezelőfelület lényeges elemei nem változnak meg. A fejlesztők azt szeretnék, hogy a Windows 8 új kezelőfelülete gyors, modern, világosan áttekinthető és hatékony legyen, ami egyaránt alkalmas a mobil eszközökön és az asztali számítógépeken való használatra. A módosítások egy része már a Release Preview verzióban látható lesz, azonban az új asztalfelület csak a Windows 8 végleges verziójában fog bemutatkozni. A Microsoft mindenesetre már nyilvánosságra hozta az első képernyőfotót.


Az új információk azért érdekesek, mert tavaly márciusban még az szivárgott ki, hogy a Windows 8-ban debütálhat az Aero Lite. Akkor arról volt szó, hogy az Aero Lite válthatja fel az új operációs rendszerben a Windows 7 alaptémáját és ezt alkalmazhatnák a felhasználók azokon a számítógépeken, amelyek nem felelnek meg az Aero-felület futtatásához szükséges minimális követelményeknek. Az Aero Lite a Microsoft által a Windows Media Centerben és a Windows Phone 7-ben is alkalmazott Metro-dizájn bizonyos elemeit tartalmazhatja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások