600-800 dollárba kerül majd a Surface

600-800 dollárba kerül majd a Surface

2012. június 23. 17:26, Szombat
A Microsoftnak sikerült mindenkit meglepnie az új táblagépe piacra dobásával. Érdekes módon a PC-gyártók nem támadták a projektet, inkább üdvözölték a cég elképzeléseit.

A bejelentést az elsők között üdvözölte a Pegatron Technology, ez a vállalat gyártja majd a Surface különböző változatait. A társaság készíti többek között az Apple iPhone készülékeit is. Charles Lin, a Pegatron pénzügyi vezetőjének közlése szerint a termék fő célja a Windows 8 népszerűsítése és annak elérése, hogy a szoftverfejlesztők érdeklődését felkeltsék az új platform iránt. Egyúttal ezek az eszközök kiváló reklámlehetőséget is jelentenek a Microsoft számára és bemutatják, hogy mi mindenre képes az új operációs rendszer.


Az Asus vezetői hasonlóképpen látják a dolgot. Nick Wu, a gyártó szóvivője azzal egészítette ki Charles Lin szavait, hogy szerinte a fő cél igazából nem is annyira a Windows 8, inkább az ARM-chipekre optimalizált Windows RT népszerűsítése. Ezt leszámítva nincs véleménykülönbség, és alapvetően a saját termékeik piacra dobására összpontosítanak. A The Verge ugyanakkor beszámolt arról, hogy a Hewlett-Packard egyáltalán nem kommentálta a bejelentést, míg a Dell és a Lenovo illetékesei rámutattak: a Microsoft egy fontos partner a számukra és mindkét cég szeretné még az idén piacra dobni a saját Windows 8-as táblagépeit.

Stan Shih, az Acer alapítója úgy nyilatkozott: nem hiszi, hogy a Microsoft hosszabb ideig jelen lesz a piacon táblagép-gyártóként, hiszen a társaság csupán elősegíti a Windows 8 elterjedését, így az eladások nem hatnak majd negatívan más PC-gyártók üzleteire. Amennyiben ez megvalósul, úgy a vállalat számára már nem lesznek fontosak a hardvereladások, mivel jóval kisebb bevételt biztosítanak, mint a szoftverlicencek értékesítése. Shih kifejtette: a cég aligha dob majd piacra új Surface modelleket.


Mint ismeretes, a Surface táblák a hivatalos specifikáció szerint 10,6 hüvelykes ClearType Full HD kijelzővel érkeznek. A kisebbik példány belsejében az nVidia által gyártott ARM chip található, 32 és 64 GB-os változatban lesz kapható, s Windows RT operációs rendszerrel szállítják majd. Ezzel szemben a pro változat már az Intel által gyártott processzorra épül, s 64 és 128 GB-os kiszerelésben lesz elérhető. Mindkét táblához kapható lesz a kijelzőt védő előlap, amely lehajtva billentyűzetként funkcionál, illetve a hátoldalon egy támlát hajthatunk ki, álló helyzetben tartva ezzel a készüléket.

A Digitimes tajvani IT-oldal információi szerint az Ivy Bridge processzorral ellátott és a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató táblagép várhatóan több mint 799 dollárba kerül majd, míg az Nvidia Tegra 3 chipjére épülő és a Windows RT operációs rendszert futtató változat ára több mint 599 dollár lesz. A Microsoft egyelőre nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta az árakat.

A tervek szerint az RT-s modellek kb. annyiba kerülnek majd, mint más ARM-chipes táblák, míg a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató készülékek az árukat tekintve az ultrabookokkal versenyezhetnek majd. A Microsoft és az Intel vezetői arra számítanak, hogy a Windows 8 megjelenése nem csak a tábla PC piacot rendezheti át, hanem új lendületet adhat a netbookpiacnak is. Mindkét társaság abból indul ki, hogy lenne létjogosultságuk a kevesebb, mint 400 dollárba kerülő, 10 vagy 12 collos érintőképernyőkkel ellátott, vékony, könnyű és gyorsan bootoló készülékeknek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások