Már az amerikai hivatalok is felfigyeltek a szabadalmi trollcégekre

Már az amerikai hivatalok is felfigyeltek a szabadalmi trollcégekre

2012. november 21. 14:47, Szerda
Az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egyaránt azt tervezi, hogy decemberben meghallgatást tart a szabadalmi pereket indító vállalkozások ügyében.

A The Wall Street Journal szerint az egyeztetések fő témája a szabadalmakat birtokló vállalatok piacra gyakorolt befolyása lesz. A meghívott társaságok között vannak IT-konszernek és szabadalmi trollcégek. Eddig a Cisco, a Nokia és az Intellectual Ventures jelezte a részvételi szándékát.

A lap idézte Joseph Wayland szakembert, aki a múlt hétig az amerikai igazságügyi minisztérium kartellfelügyeletét vezette. Ő azt mondta elképzelhető, hogy a szabadalmakat csak kártérítési perek elindítása miatt felvásároló vállalkozások megkárosítják a piacot. Jon Leibowitz, az FTC elnöke rámutatott, hogy számos felvetés merült fel ezekkel a vállalatokkal kapcsolatban, többek között az is, hogy üzleti modelljük akadályozza az innovációt és a piaci versennyel kapcsolatos problémát jelentenek. A jelenségre a hivatalok is felfigyeltek és szeretnék jobban megérteni az IT-ágazatot.

A minisztérium és a szövetségi testület elképzeléseivel a Cisco is egyetért. John Chambers, a társaságvezérigazgatója már október végén ismertette a szabadalmi trollokkal kapcsolatos lesújtó véleményét. Úgy vélte ezek a társaságok a gazdaságnak hatalmas költségeket okoznak azáltal, hogy különböző szabadalomjogokkal kapcsolatban bírósági vitákat kezdeményeznek. Legszívesebben a teljes jelenlegi amerikai szabadalmi rendszert "kidobná" és az egész dolgot elölről felépítené. A gyártó egyébként amúgy sincs túl jobban a szabadalmi trollokkal; két közelebbről meg nem nevezett céget beperelt, az egyiket közvetlen zsarolással vádolta meg.


A jogi védekezés dollármilliókba kerül és lelassít minden fejlesztést

Az Intellectual Ventures a 2000-es alapítása óta egy átfogó szabadalmi portfóliót vásárolt össze, de a 2010 végéig nem szerepelt a szabadalmi perekben. Akkor azonban egyből beperelt kilenc IT-óriást, köztük volt a Hynix és az Elpida is. Egy másik szabadalmi trollcég, az Acacia vezetője Paul Ryan azzal érvelt, hogy ők csak a kisebb vállalkozásoknak és a feltalálóknak segítenek abban, hogy érvényesíthessék az érdekeiket. "Segítünk nekik abban, hogy a pénzükhöz juthassanak és ez egyaránt jó az innováció és a piaci verseny számára" - tette hozzá.

A Bostoni Egyetem kutatói idén nyáron kiszámították, hogy a szabadalmi trollok által tavaly indított összesen 5832 per 29 milliárd dollár közvetlen költséget okoztak az Egyesült Államokban. Ehhez jönnek még a közvetett kiadások, ide sorolhatók azok az összegek, amelyek a perek miatt hiányoznak a kutatás-fejlesztésből. Egy tavalyi tanulmányból pedig kiderült, hogy a szabadalmi perekben érintett vállalatok összesített tőzsdei értéke évente átlagosan 80 milliárd dollárral csökkent. A legismertebb szabadalmi trollnak jelenleg a Lodsys és a Microsoft egykori műszaki igazgatója, Nathan Myhrvold által alapított Capital Ventures számít. Áprilisban Steve Wozniak, az Apple társalapítója úgy nyilatkozott, hogy a szabadalmi perek veszélyeztetik az új vállalkozásokat, mert az ezeket az eljárásokat előszeretettel kezdeményező nagyobb társaságok elvehetik az új piaci szereplők kedvét a fejlesztésektől és az innovációtól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások