Véget ér az e-könyvolvasók korszaka

Véget ér az e-könyvolvasók korszaka

2012. december 13. 18:36, Csütörtök
Az IHS iSuppli előrejelzése alapján hamarosan háttérbe szorulhatnak és kiszorulhatnak a piacról a kizárólag elektronikus kötetek olvasására alkalmas készülékek. Utódaik a tábla PC-k lehetnek.

Az idén várhatóan világszerte 14,9 millió e-könyvolvasót értékesítenek, ami 36 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A tendencia a következő években tovább folytatódhat, így 2016-ban már csak világszerte 7,1 millió e-könyvolvasót adnak majd el. Mindez azt jelenti, hogy nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy sikerül újra megközelíteni a tavalyi 23,2 millió eladási szintet. A piackutatók úgy vélik, hogy ez a folyamat még a gyorsan változó IT-ágazatban is példátlan és amennyiben az előrejelzéseik bejönnek, akkor bebizonyosodik, hogy az egyetlen funkciós céleszközöket idővel kíméletlenül kiváltják a többfunkciós termékek. Ugyanez a sors várhat később a fényképezőgépekre, az MP3-lejátszókra és a navigációs készülékekre is, igaz, esetükben az "aranykorszak" némileg tovább tarthat.


Az IHS iSuppli munkatársai abból indultak ki, hogy az e-könyvolvasók gyártói - a túlélés érdekében - kénytelenek lesznek a közeljövőben az előállítási áron vagy az alatt eladni a termékeiket. Más cégek, például az Amazon viszont megengedhetik maguknak, hogy olcsón kínálják a modelljeiket és ezáltal akár veszteségeket is termeljenek, mert egyrészt a tartalmak eladásából élnek, így versenyképesek tudnak maradni, másrészt Fire néven már ők is árulnak táblaszámítógépet.

Az e-könyvolvasók talán továbbra is elérhetők lesznek, de sosem érik majd el a korábbi népszerűségüket. Ugyanakkor az is igaz, hogy az alacsonyabb ár, a valószínűtlenül hosszú üzemidő és a széles kínálat miatt ezek a termékek továbbra is keresettek lesznek, főleg a vékonyabb pénztárcával rendelkező felhasználók körében.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások