Jön a 7 Gbps-os WiFi

Jön a 7 Gbps-os WiFi

2013. január 16. 04:57, Szerda
A jelenleg széles körben használt vezetéknélküli technológiát leváltani hivatott utód lassan terjed, ám máris jóváhagyták annak következő változatát, amely 7 gigabit körüli maximális átviteli sebességet produkál majd.

Az otthonokban és munkahelyeken egyaránt használt WiFi gyorsulásáról már 2011 közepén beszámoltunk, a munka ugyanis már akkor javában folyt a soron következő szabványok kidolgozásán. A 802.11n végleges verziójának felső határa - elméletben - 450 Mbps, ezzel a gyakorlatban inkább 100 Mbit körüli sebességet érhetünk el, ám a 802.11ac ezzel szemben 1 Gbps-ot, az ennek utódaként érkező 802.11ad pedig már 7 Gbps-ot kínál számunkra.

Az IEEE most véglegesítette ez utóbbi szabvány 2012-es kiegészítését, amelynek eredményeként belátható időn belül a boltokban is megjelenhetnek az elméletileg 7 Gbps átviteli sebességet kínáló, 60 (57-66) GHz-en üzemelő eszközök. A tri-band elérést, a hagyományos vezetéknélküli megoldásokat gond nélkül kiváltó, illetve a tömörítetlen videostreaminget megalapozni hivatott technológia egy további fontos újdonságot hoz magával, ez pedig a frekvenciasávok között történő gyors, menet közbeni váltás lehetősége. Ezzel a felhasználók eszközei szabadon váltogathatnak a 60, az 5, illetve a 2,4 GHz-es tartomány között, biztosítva az optimális elérést és a folyamatos használatot.


Egyre több az eszköz, egyre nagyobbak a továbbítandó adatállományok

A 60 GHz-es tartomány hatékony kihasználását célzó újítások révén az alkotók szerint az elődökhöz képest jóval nagyobb kapacitást biztosítanak majd, így (a már korábban is többször jelzett kisebb területen belül) nemcsak a sebesség, de a kényelmes és optimális használat terén is előrelépést várnak. 20 országból több mint 300 vállalat, szervezet és oktatási intézmény képviselői vettek részt a ratifikálásban, ezzel pedig biztosítottnak látják a valódi globális együttműködést.

A várakozások szerint a CES-en bemutatott első példányok után az üzletekben valamikor az év vége felé juthatunk majd hozzá a szükséges készülékekhez, 2016-ra azonban már széles körben elterjedhetnek ezen megoldások.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások