Kivonul az asztali alaplapok piacáról az Intel

Kivonul az asztali alaplapok piacáról az Intel

2013. január 24. 07:20, Csütörtök
A chipgyártó a következő három évben fokozatosan vonul ki a területről és a jövőben a kisebb termékek, valamint a mobil eszközök fejlesztésére akar összpontosítani.

Az Intel már tavaly májusban bemutatta az egyik koncepcióját és prototípust, melynek keretében minél kisebb méretű, de ugyanakkor komoly teljesítményű és alacsony fogyasztású megoldások megjelenését szorgalmazzák. A Next Unit of Computing (NUC) a Raspberry Pi miniatűr számítógép kihívója lehet. Az NUC támogatja a Core i3, illetve i5 sorozatú Sandy Bridge processzorokat, mindez azonban csak az első lépés, a társaság ezen az úton haladna tovább. A következő években az Intel kiépítené ezt a koncepciót.

Jelenleg a vállalat számos asztali alaplapot kínál, ezek saját fejlesztésű termékek, amik a Foxconn üzemeiben készülnek. A kínálatban a Mini-ITX, a Micro-ATX és az ATX szabványú alaplapok egyaránt megtalálhatók. Az utolsó új modellek a Haswell processzorokhoz érkeznek, utána pedig a cég fokozatosan kivonul a piacról.


Az Intel szerint így néz ki a jövő PC-je

Dan Snyder, a vállalat szóvivője elmondta, hogy az alaplap-tervezésért felelős részleget három éven belül teljesen megszüntetik, mivel ebben a szegmensben véleményük szerint a következő esztendőkben nem lehet számítani növekedésre, sőt, ellenkezőleg. A PC-k piaca ugyanis folyamatosan csökken, a felhasználók egyre inkább a hordozható számítógépek iránt érdeklődnek. Az eddig az alaplapok tervezésével foglalkozó szakembereket más részlegekhez vagy projektekhez helyezik majd át. Az NUC mellett előtérbe kerülhet az ultrabookok, az okostelefonok, a táblagépek és az All-in-one rendszerek tervezése is.

Snyder hangsúlyozta, hogy minden eladott alaplaphoz a garanciaidőn túl is is megmarad a terméktámogatás. A felhasználók az Intel kivonulása után sem maradnak asztali alaplapok nélkül, hiszen az Asus, az Asrock, a Gigabyte, az MSI, illetve a kisebb gyártók termékei továbbra is elérhetők lesznek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások