Bemutatták a H.265 videokodeket

Bemutatták a H.265 videokodeket

2013. január 28. 10:13, Hétfő
A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) tagjai megállapodtak a H.265, más néven High Efficiency Video Coding (HEVC) videokodek elfogadásáról. Használata csökkentheti a hálózatok terhelését.

Az új videokodek a H.264/MPEG-4 AVC-kodekre épül. Az ITU becslései alapján jelenleg a globális online adatforgalom fele köszönhető a videóknak, ezért nagyon hasznos lehet egy az eddigieknél sokkal hatékonyabb kodek. A szervezet sajtóközleménye szerint az új szabvány High Efficiency Video Coding (HEVC) néven lesz ismert, miközben az ITU-nál H.265 (ISO/IEC 23008-2) néven jegyzik majd. A fő különbség a H.264-hez képest, hogy a felvételek internetes továbbításakor feleakkora sávszélességre lesz szükség. Jelenleg az online elérhető videók kereken 80 százaléka készül a H.264 segítségével, így ezáltal ez a legnépszerűbb videoszabvány. Az új kodeket az ITU Video Coding Experts Group (VCEG) és ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) közösen fejlesztette ki.


Dr. Hamadoun I. Touré, az ITU főtitkára kiemelte: az ITU-T H.264 megalapozta a video-ökorendszer gyors fejlődését, és sokan használták azért, hogy kiváltsák vele a saját tömörítési algoritmusaikat. Az ágazat továbbra is megbízik a szervezetben és partnereiben, s nincs kétsége afelől, hogy az új szabvány ugyanolyan hatékony lesz, mint az elődje, hogyha arról van szó, hogy ebben a gyorsan fejlődő ágazatban biztosítani kell az innováció új hullámát.

Az ITU adatai alapján az ATEME, a Broadcom, a Cyberlink, az Ericsson, a Fraunhofer HHI, a Mitsubishi és az NHK máris elérhetővé tették a H.265 kodeket támogató saját megoldásaikat. A szabvány elég rugalmas ahhoz, hogy a különböző videoalkalmazásokkal is kompatibilis legyen, függetlenül attól, hogy a mobil eszközökön vagy a nagy felbontású televíziókon való használatról van szó. A jövőben szeteroszkópikus és 3D-videó kódolókat is beépítenének az új szabványba.

Az új MPEG HD erősebben tömörít, mint a H.264, így jelentős mértékben lecsökkenthető a videók mérete. "Mindez azt jelenti, hogy a bitrátát megfelezhetjük és ennek ellenére ugyanolyan képminőséget kapunk. Másképp fogalmazva: a meglévő sávszélesség mellett is megduplázhatjuk a televíziós csatornák számát" - közölte tavaly augusztusban Per Fröjdh svéd szakember. A HEVC először a mobil platformokon bukkanhat fel, de a Samsung januárban olyan plazmatévét mutatott be, amely natív támogatásban részesíti a HEVC kódolású tartalmakat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások