Bizakodó a Blackberry vezetője

Bizakodó a Blackberry vezetője

2013. február 27. 12:55, Szerda
Thorsten Heins, a Blackberry vezérigazgatója elégedett cége legújabb készülékének kezdeti sikereivel, de úgy véli komolyabb eredményeket is elérhetnének. Szerinte a Blackberry hosszú távon az Apple és a Samsung mögött az okostelefon-piac harmadik számú szereplője is lehet, letaszítva a képzeletbeli dobogóról a Microsoftról.

"Pont az Amerikai Egyesült Államokban veszítettünk sokat a régi fényünkből, ellentétben olyan új piacokkal, mint India vagy Indonézia, ahol még mindig jó helyzetben vagyunk. Mindez annak köszönhető, hogy túl statikusak voltunk akkor, amikor a piac a vállalatoktól a felhasználók irányába tolódott el. Túl sokáig építettünk az olyan hagyományos Blackberry-jellemzőkre, mint a biztonság, az üzemidő és a fizikai billentyűzet. A Blackberry 10 operációs rendszert futtató új okostelefonokból eddig a vártnál többet adtunk el, a jó fogadtatás meglepett bennünket. Időközben növeltük a gyártókapacitásunkat - ezzel kapcsolatban konkrét számot nem árulhatok el, de az jelzésértékű, hogy a termékek jelentős részét olyan új ügyfelek vásárolják meg, akiknek korábban vagy iPhone készülékük, vagy Androidot futtató okostelefonjuk volt."

"A duopólium nem egészséges helyzet, ez egyaránt így van mind a fogyasztók, mind a hálózatüzemeltetők szemszögéből. Mi egyre inkább különbözni szeretnénk a vetélytársainktól. A Nokia új Windows Phone modelljei nem rosszak, de nem biztos, hogy elegendő, ha csupán egy komoly kamera jelenti a különbséget a konkurens eszközökhöz képest, miként az sem, hogy ez elegendő lenne az Apple és az Android ügyfeleinek átcsábításához" - jelentette ki Thorsten Heins.


A vezérigazgató szerint a Blackberry 10 mellett szólhat a Blackberry Hub, amely lehetővé teszi az összes kommunikációs szolgáltatás (e-mailek, közösségi üzenetek stb.) egyetlen központi helyen való összegyűjtését és megjelenítését. Egyszerű váltani az egyes alkalmazások között, ami sokkal nehezebben működik például az Apple okostelefonjain. A menedzser ugyanakkor nem vonta kétségbe, hogy el kell sajátítani az operációs rendszer kezelését, éppen ezért követnek el mindent azért, hogy megismertessék a szoftvert az emberekkel. A Blackberry 10-hez 70 000 alkalmazás érhető el jelenleg, ez a szám hamarosan már 100 000 lesz. Önmagában azonban a kompatibilis programok számát nem tartja mérvadónak, de természetesen fontos, hogy a legfontosabb szoftverek használhatók legyenek a platformon.

A jövőbeli tervek között szerepel, hogy az új operációs rendszert elérhetővé teszik a Playbookra is, s csak ezután gondolják át, hogy a hardveren kívül milyen többletet kínálhatnak a vásárlóknak a táblapiacon. Az azonban biztos, hogy nem akarnak tucatgyártóvá válni a 199 dolláros termékek szegmensében. "Az elmúlt egy év extrém kihívás volt. Nehéz döntéseket kellett meghoznunk, ezek közé tartozott a takarékossági programunk is. De végül kitartottunk, mert meggyőződésünk volt, hogy a Blackberry 10 az Apple és az Android ellenpólusa lehet" - emelte ki végül a cégvezető.

A Blackberry az új operációs rendszerrel mindent egy lapra tett fel. Heins nemrég azt mondta, hogy 80 millió ügyfelük van világszerte, nem hagyhatják őket a senki földjén. Új termékeket várnak tőlük és sok ember van, akik a közösségi kapcsolataikat gyorsan és hatékonyan akarják ápolni. A társaság az új szoftver és készülékek mellett nevet is váltott, így lett a Research In Motion (RIM) új neve Blackberry.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások