Hibrid merevlemezekkel támad a Seagate

Hibrid merevlemezekkel támad a Seagate

2013. március 10. 23:38, Vasárnap
A winchestergyártó bejelentette a harmadik generációs hibrid merevlemezeit, amelyek laptopokba is beépíthetők lesznek. A vállalat elkészült az asztali számítógépekbe szánt új SSHD-ivel is.

Az új háttértárolók a cég közleménye szerint ötször gyorsabbak, mint a hagyományos modellek, ami a nagy méretű flashmemóriás gyorsítótárnak köszönhető. Ezáltal ötvözik az SSD-meghajtók előnyeit és a merevlemezek nagy tárolókapacitását. A bootolási folyamat látványosan gyorsabb, mint egy hagyományos winchester esetében és a programok is gyorsabban töltődnek be. Ugyanakkor, ha valaki nagyobb méretű fájlokkal vagy adatbázisokkal dolgozik, amelyek nem férnek el a gyorsítótárban, akkor a teljesítmény jelentős mértékben csökken.

A notebookokba szánt SSHD-k 5400-as fordulatszámon dolgoznak. A laptopokba szánt modelleknél a legnagyobb egy terabájtos, míg az asztali számítógépekbe szánt SSHD-k legfeljebb két terabájtosak lesznek. Emellett létezik a Laptop Thin SSHD sorozat is, ezek 7 mm vékonyak és a maximális tárolókapacitásuk 500 gigabájt. A gyorsítótár mindegyik termékcsalád esetében 8 gigabájtos és ugyanazt a technikát is használják.


A Seagate adatai alapján az SSHD-technológiás winchestereken a Windows 8 operációs rendszer kevesebb, mint 10 másodperc alatt betöltődik. Az új termékek a következő hetekben kerülnek majd a boltokba és csupán kicsit fognak többe kerülni a hagyományos merevlemezeknél. A Samsung és a Microsoft már 2003 óta közösen fejlesztették az első hibrid merevlemezt, amely 1 GB beágyazott flashmemóriát tartalmazott. A Samsung 2007 elején mutatta be az első termékeit, majd a Hitachi is piacra dobta a saját modelljeit. A vásárlók azonban a csekély teljesítménybeli különbség miatt csak ritkán hajlandók megfizetni a magasabb árat a hibrid változatokért, így a fellendülés még várat magára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások