Jönnek a Hitachi hibrid merevlemezei

Jönnek a Hitachi hibrid merevlemezei

2006. november 2. 10:11, Csütörtök
Az 1 TB-os merevlemezek picit késnek, de a gyártó jövőre hibrid, valamint a Seagate példája alapján menet közben titkosító merevlemezekkel készül, és a mobil szegmensben is növeli a kapacitást.

A vállalat terveiről Larry Swezey, a mobil eszközökbe szánt merevlemezekért felelős marketingigazgató beszélt a Cnetnek adott interjúban. Elmondta többek között, hogy a hibrid, vagyis beépített flashmemóriával kiegészülő merevlemezekkel a cél a laptopok fogyasztásának leszorítása, és az új technológiák megjelenésével egy időben tovább tudják növelni a kisebb, 2,5 hüvelykes példányok kapacitását. Emellett jön még a titkosítás, az asztali vonalon pedig az 1 TB-os merevlemezek, amelyeket már korábban beígértek.

2007 első felében érkeznek 200 (7200-es fordulatszám), illetve 250 GB-os (5400), laptopokba szánt példányok, amelyek a mostani 100 és 160 GB-os verziók utódai lesznek. Az előrejelzések szerint a mobil szegmens gyorsan növekszik majd: az idei 118 millióról 2010-re 224 millióra ugrik a leszállított háttértárolók száma, addigra pedig a legnagyobb példányok elérik a 750 GB-ot. A kapacitásban természetesen továbbra is az asztali számítógépekbe szánt sorozatok viszik a prímet, itt a tervek szerint hamarosan megdöntik az 1 TB-os rekordot. Erre már augusztusban ígéretet tettek, és bár ezek a monstrumok valószínűleg nem jelennek meg a boltokban az év végére, 2007 elején már szemezgethetünk belőlük.

Két igazán fontos változásra, két új technológiai újításra számíthatunk a következő évben. Az egyik a már sokat emlegetett hibrid megoldások megjelenése, amelyekben a merevlemez csak akkor pörög fel, ha megtelt a beépített flashmemória. Ettől sebességbeli gyorsulást és a fogyasztás érzékelhető csökkenését várják, kihangsúlyozva, hogy az előnyöket csak a Windows Vista alatt érezhetjük majd. A másik újítás a menet közbeni titkosítás, amellyel már a Seagate is kacérkodik. Az ígéretek itt minden eddiginél nagyobb biztonságról, illetve változatlan sebességről szólnak, kíváncsian várjuk a végeredményt.

Az Intel is kísérletezik Robson névre keresztelt saját hibrid megoldásával, de ezt a merevlemezgyártók véleménye szerint az alaplapokat készítő vállalatok nem nagyon kedvelik. A flash chip ugyanis itt az alaplapon helyezkedik el, további helyet igényelve, míg a Hitachi, a Samsung a háttértárolón belül helyezné el az egységet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások