Amerika helyett Kína lehet az új mozifilmes nagyhatalom?

Amerika helyett Kína lehet az új mozifilmes nagyhatalom?

2013. március 22. 12:02, Péntek
Tavaly többször is előfordult, hogy egy amerikai film Kínában sikeresebben kezdte meg pályafutását, mint hazájában, pedig ilyesmire korábban nem nagyon volt példa. Átrendeződik a piac?

Aki követi a filmek bevételi eredményeit, az megállapíthatja, hogy egy alkotásra a legtöbb jegyet általában Észak-Amerikában adják el. Vannak filmek, melyeknél Amerika 8%-ban részesedik a mozis bevételekből, de általában ez az arány 40-50%, mindössze az animációknál és a folytatásfilmeknél, illetve pár látványfilmnél csökken 25-30%-osra a részesedés, köszönhetően annak, hogy az Amerikán kívüli közönség sokkal kevésbé tudatosabb, sokkal könnyebben befolyásolható a reklámokkal.

Azonban mindez a jövőben lehet, hogy változni fog, hiszen Kína az elmúlt években egyre komolyabb vetélytársnak mutatkozik, már ami a mozis bevételeket illeti - nem véletlen, hogy egyre több filmbe száll be a kínai tőke, a Vasember 4-ban például kínai mobilokat fog használni Tony Stark. Hogy mindezt számokkal is igazoljuk? 2011-ben 2010-hez képest 36%-kal nőttek a kínai mozik jegybevételei, míg 2012-ben az előző évhez képest újabb 36%-kal, márpedig ilyen tempójú növekedés mellett a kínai piac mérete 2017-re meg fogja előzni az amerikait. Persze valószínűtlen, hogy megmaradjon ez a növekedési ütem, de ha csak negyedével nőnek évente a mutatók, az évtized végére akkor is 10 milliárd dollár lehet az éves mozifilmes bevétel. (Amerikában tavaly 10,8 milliárd dollár bevétel képződött a jegypénztáraknál.)

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások