StarCraft II: Heart of the Swarm

StarCraft II: Heart of the Swarm

2013. március 23. 12:53, Szombat


Kiadó: Blizzard
Fejlesztő: Blizzard
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium D vagy AMD Athlon 64 X2 processzor, Nvidia GeForce 7600 GT vagy ATI Radeon X800 XT grafikus kártya, 2 GB RAM, 20 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core 2 Duo E6600 vagy AMD Athlon 64 X2 5000+ processzor, Nvidia GeForce 8800 GT vagy ATI Radeon HD 4850 grafikus kártya, 2 GB RAM, 20 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: StarCraft II: Wings of Liberty, StarCraft
Kategória: valós idejű stratégia

Bármilyen nézőpontból is vizsgáljuk a Blizzard fejlődését, azzal még a stúdió legnagyobb rajongói is egyetértenek, hogy az 1998-as StarCraft megjelenése óta a csapat nem sok új ötlettel állt elő a játékosok számára. Elég csak megvizsgálni az utóbbi tíz év termését ahhoz, hogy kijelenthessük, a kompánia teljes egészében saját múltjából él, de gyorsan hozzá is kell tennünk, hogy mindezt nagyon ügyesen teszik. Ékes példa erre, hogy még azt is el tudták fogadtatni rajongóikkal, hogy a StarCraft II-t nem egy nagy játékként, hanem három részre szabdalva jelentessék meg, ami elsőre nem tűnt túl jó ötletnek.

A Wings of Liberty bemutatkozását követően megnyugodtunk kicsit, hiszen bár csak egyetlen frakcióra fókuszált a kampány, de a tartalom és a minőség bőven egy bizonyos szint fölé emelkedett. A kérdés természetesen továbbra is ott motoszkált bennünk, miszerint a Blizzard vajon képes lesz-e a fennmaradó két faj, avagy a Zergek és a Protossok esetében is megtartani ezt a szintet, vagy a nagyszerű első felvonás után képtelenek lesznek elegendő újdonsággal előállni? Most, hogy végre megjelent a Heart of the Swarm, válaszolhatunk erre a kérdésre is!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mielőtt azonban megtennénk, fontos kiemelni, hogy a második StarCraft II-epizódra a Blizzard nem egy teljes értékű videojátékként vagy egy folytatásként tekintett, hanem egyszerű kiegészítőként, amint azt a játék dobozán is feltüntették. A kifejezés azonban esetünkben nem hozható párhuzamba a minimális tartalmakat szolgáltató letölthető tartalmakkal, a cég ugyanis minden téren tiszteli a hagyományokat, így a kiegészítő esetükben legalább annyi frissítést ad hozzá az alapokhoz, mint manapság két teljes játék. Itt van például rögtön egy igencsak tartalmas és elképesztően látványos átvezető animációkkal felvértezett egyjátékos kampány, ami 20 jól kidolgozott küldetéssel kápráztat majd el minket.

A történet középpontjában ezúttal a Zerg frakció áll, pontosabban Sarah Kerrigan névre hallgató vezetőjük, aki szintén központi szerepet játszott már a Wings of Libertyben is, ám akkor csak elkeseredetten kutattunk utána Jim Raynor oldalán. A Heart of the Swarmban Sarah – a várakozásoknak megfelelően – továbbra sem tud majd dönteni, hogy inkább érzéseire vagy a józan eszére hallgasson, így érzelmi hullámvölgyekkel és drámai pillanatokkal lett átitatva az egész kampány.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az alkotók azonban sajnos a nagy igyekezet ellenére sem tudtak olyan emlékezetes és maradandó momentumokat felvonultatni a történet során, mint amelyektől szó szerint hemzsegett az első rész, nyomokban pedig még a folytatás bemutatkozó felvonása is. A kampány így bármennyire is sikerült tartalmasra és hatásosra – az átvezető animációk pedig lélegzetelállítóra –, olyannyira kiszámítható lett minden fordulat, hogy a finálé kivételével mindez egy kicsit csalódásra adhat okot.

Hasonlóan hiányoznak a meglepetések a játékmenet terén is, és hiába mondogatjuk magunkban, hogy csak egy kiegészítőről van szó, egy kicsit azért mégis többet vártunk volna ezen a téren. Természetesen már önmagában elegendő, hogy irányításunk alá vonhatjuk a Zergeket, akik olyannyira különböznek a korábban megismert Terranoktól, hogy a koncepciót tekintve egy teljesen megújult játékot fogunk kapni. A mechanizmuson ugyanis a Blizzard természetesen újfent egy fikarcnyit sem módosított, így továbbra is a nyersanyaggyűjtésről, az építkezésről, valamint az ezeken alapuló harcokról szól a játék, ami stílusát tekintve megmaradt a klasszikus valós idejű stratégiák útvonalán.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások