Növelni kell az IT-iparban dolgozó nők számát

Növelni kell az IT-iparban dolgozó nők számát

2013. április 22. 19:02, Hétfő
Sheryl Sandberg, a Facebook második számú vezetője szerint a legnagyobb üzleti kockázatot az jelenti a közösségi oldal számára, hogy nincs elég megfelelő képzettségű munkatársa.

Ez a probléma megelőzi a regisztrált tagok számának csökkenését, illetve elvándorlását más közösségi portálokhoz, továbbá a szigorúbb adatvédelem hiányát is. "A technológiai területen gyorsan szükségünk van megfelelő szakemberekre, ugyanakkor világszerte hiány van jó mérnökökből és programozókból" - jelentette ki a menedzser. A probléma egyik része arra vezethető vissza, hogy a technológiai szakmákban még mindig túl kevés a nő.

A Lean in című könyvét Európában bemutató Sandberg ezen is szeretne változtatni és azt akarja elérni, hogy a nők sokkal jobb karriertervekkel álljanak elő. A nők jelenleg csupán az IT-szakemberek egyharmadát teszik ki, a képzésben ez az arány még kisebb. "Amennyiben sikerül még több nőt erre a területre csábítanunk, akkor részben ezt a problémát is megoldhatjuk" - tette hozzá.


A Facebook második számú vezetője a közösségi platformok szerepével kapcsolatban kifejtette: az, hogy világszerte több mint egymilliárdan használják ezeket a szolgáltatásokat a kormányok kezében lévő hatalommal szemben csupán átmeneti befolyásoló erőt jelent. "Mindig azt kérdezzük magunktól, hogy tíz év múlva létezni fogunk-e vagy fontosak leszünk-e még, s ez minden technológiai vállalat esetében igaz. Amennyiben én az Apple lennék, akkor ezt a kérdést minden egyes nap feltenném" - jegyezte meg Sheryl Sandberg.

A menedzser végül kitért az európai adatvédelmi előírásokra is. Ez a terület szerinte hatalmas témát jelent minden olyan befektető számára, aki Európában a technológiai területen akar megjelenni. "A mostani vitának ésszerű eredménnyel kellene zárulnia, különben ez közvetlenül kihathat a befektetésekre is. Ez egy vagy-vagy döntés Európa számára" - szögezte le Sandberg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások