Számítástechnika memória alapon

Számítástechnika memória alapon

2013. június 4. 20:08, Kedd
A valós idejű adatelemzés forradalmasítja a döntéshozatalt. A vezetők azonnal átláthatják a helyzetet és olyan üzleti alkalmazásokat lehet létrehozni, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A leginkább csak nagyvállalatokat érintő Big Data trend mellett napjainkban a memória alapú számítástechnika a legfontosabb stratégiai technológia. Ez a céges adatbázisokból előállított jelentéseket az eddigi akár több órás várakozás helyett képes valós időbe hozni, azaz a döntéshozók nem elavult jelentéseket látnak társaságuk helyzetéről. Az IDC nagyvállalati informatikusok körében végzett kutatása szerint leginkább a pénzügyi lekérdezéseket gyorsítja meg, de a kutatás-fejlesztés és a Magyarországon igen fontos ügyfélszolgálati részleg is sok előnyt lát belőle. Ezek a folyamatok tipikusan 5-10 óra alatt futnak le, harmaduk pedig akár egy napnál tovább is tart, hibás helyzetértékelés alapján pedig ritkán születik jó döntés. Ez az a ritka területe a számítástechnikának, ahol nem a költségcsökkentés áll mindenek felett, ennél sokkal fontosabb az adatok üzleti folyamatokba bekapcsolása és az IT-rendszerek egyszerűsítése.


De miről is van szó? Az SAP Hungary sajtótájékoztatóján Ablonczy Balázs, a cég ügyvezető igazgatója mutatta be a technológia hátterét. "A kezdetekben, évtizedekkel ezelőtt mindenki arra fókuszált, hogy eltároljuk az adatokat, ne egy kockás papírra kerüljenek, és azok valamilyen formában visszakereshetők legyenek. Ennek a következő lépcsőfoka az volt, hogy valamilyen formában használjuk, elemezzük ezeket; megjelentek az operatív adattárolók, amelyekből valamilyen formában, a nagy adathalmaz egy részét átmásolva lehetett információkat kapni. Ez elég komoly infrastruktúrát igényelt. Utána kb. 10 évvel ezelőtt jött az adattárházak építésének trendje. Mindenki elkezdett ezzel foglalkozni, sok cég jó üzletet csinált belőle, sok vállalat pedig tényleg jó adattárházat épített, amikbe átkerültek a legsűrűbben használt adatok."


"Idővel az adatmennyiség folyamatosan nőtt, átkerültek a historikus adatok, stb., ezért elkezdték ezeket indexelni. Ez megint egy külön folyamat volt, hogy az adatok gyorsabban, hamarabb visszakereshetők legyenek. Ugyanez a gyorsítás, bizonyos adathalmazok gyorsabb elérése volt a célja az aggregátumok készítésének, mely már 3-4 évvel ezelőtti történet. A jelen trend pedig hogy ezek köré tegyünk olyan kalkulációs motorokat, amelyek valamilyen fajta adatokat gyorsan feldolgoznak, valósidejűvé tudják tenni azokat. Ez az amit a Hanával meg lehet tenni, ami gyakorlatilag egy olyan alkalmazás, amihez külön hardverinfrastruktúrát tervezett az SAP, és a vele együttműködő HP, IBM, Cisco, Dell, Fujitsu és egyéb gyártók. Mindegyiküktől lehet a Hanára optimalizált hardvert vásárolni, operációs rendszer tekintetében pedig a Suse az általunk leginkább ajánlott szoftver."

Ablonczy Balázs szemléltetésre a tokiói taxik példáját hozta fel, ahol az állandóan nagy közlekedési dugók miatt a városvezetés a legnagyobb taxitársaságokkal közösen tízezernél több szenzort helyezett el az utakon. Az ezekből folyamatos, pár másodperces frissítésekkel befutó három terabyte adatot valós időben elemzik, figyelik a forgalmat. Minden adat bekerül egy memória alapú adatbázisba és egy megjelenítő megoldással kikerül az ebből készített elemzés a taxisok céleszközeire, ahonnan a sofőrök egyből le tudják olvasni hol van most dugó. Ez a megoldás a valósidejűség nélkül teljesen értéktelen lenne, hiszen ha akár csak 10-15 perccel később jut el hozzájuk az információ már nem tudják azt elkerülni, és csak annyit érnek vele, hogy tudják hogy dugóban állnak. Ehelyett a mobil alkalmazás rögtön útvonalat tervez és meg is mondja hogy merre ajánlatos haladni.


Ablonczy szerint a folyamatok ilyetén való átalakítása azért jelentős, mert teljesen új üzleti modellt hoz be, mely más technológiákkal megvalósíthatatlan. Az SAP szerint ezek a változások más iparágakat is érinteni fognak, és a valósidejű elemzés a mobilitással párosulva olyan lehetőségekhez vezet, amiknek csak a fantázia tud határt szabni. Ezek nem csak a nagyvállalatok számára adottak, hanem a Suse révén a kisebb cégek is előnyét láthatják. Szittya Tamás, a Suse magyarországi képviseletének vezetője ehhez kapcsolódva megjegyezte, hogy forgalmi adataik alapján a Linux erősen terjed itthon, főleg olyan helyeken ahol semmi más nem számít, csak a teljesítmény és az ár.


Kiemelte, hogy aki Hanát vásárol azok többsége megveszi operációs rendszerüket is, mivel az SAP erre optimalizálja termékét, és így széleskörű vállalati támogatáshoz jut. "A UNIX rendszerekről migráló ügyfelek a legtöbb esetben a Linuxot választják, többségük HP-UX-ről és Solarisról vált. Ennek oka szerintünk a technológiai fejlődés, a Linux elért egy olyan szintre, hogy valós alternatívát tud nyújtani a Unix-szal szemben." - mondta Szittya Tamás. Persze ezért meg is dolgoznak, célzottan az SAP futtatására szánt verziót készítettek, aminél olyan finomságok segítik a futtatást, minthogy ha elfogy a memória, és az operációs rendszer elkezd kiswappolni a merevlemezre, először az operációs rendszer kevésbé lényeges részeit rakja a lassú tárhelyre és csak utoljára nyúl az SAP komponensekhez.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások