Hiba volt a Palm eladása

Hiba volt a Palm eladása

2013. június 14. 13:31, Péntek
Jon Rubinstein, az okostelefon-gyártó egykori vezetője ma már bánja, hogy 2010 áprilisában elfogadták a Hewlett-Packard 1,2 milliárd dolláros vételi ajánlatát.

A Palmnak komoly hagyományai voltak a mobil eszközök gyártásában. A cég PDA-gyártóként kezdte, később az egyre inkább elterjedő okostelefonok hullámát próbálta meglovagolni, kevés sikerrel. A Hewlett-Packard azért nézte ki magának a céget, mert a felvásárlás után a Palm fejlesztéseire alapozva akarta elindítani saját fejlesztéseit. Eleinte úgy tűnt, hogy ez egy jó üzlet lehet, mert a Palm meglehetősen innovatív koncepciókkal rendelkezett, de nem volt meg a kellő gazdasági ereje ahhoz, hogy az ágazat legnagyobb szereplőivel eredményesen vehesse fel a harcot. A HP viszont nagy pénzügyi erőforrásokkal rendelkezett, de nem igazán volt tapasztalata az okostelefonok területén. Utólag azonban kiderült, hogy az egész koncepció időpocsékolás és hibás döntés volt.


Rubinstein januárban lépett ki a HP-től
A tranzakció akkoriban kapóra jött a Palm vezetőinek, ugyanis a társaság nagyon rossz helyzetben volt 2010-ben. "Amikor odakerültem, a Palm gyakorlatilag már haldoklott. Akkor a HP ajánlata utolsó szalmaszálnak tűnt. Tehát nem az volt a helyzet, hogy a legjobb ajánlatot kereshettük magunknak" - nyilatkozta Jon Rubinstein, aki az eladás előtt egy évvel érkezett a vállalathoz. A menedzser most már azt mondta, hogy ha tudta volna, miként alakul a Palm további sorsa, akkor nem szavazta volna meg az üzletkötést. "Amennyiben tudtuk volna, hogy egyszerűen félreteszik és még csak esélyt sem adnak arra, hogy kivirágozhasson, akkor miért is kellett volna eladnunk?" - tette fel a kérdést a webOS kapcsán Rubinstein.

A mobil operációs rendszer sok pontban úttörő volt és bizonyára lett volna jobb lehetőség is az értékesítésére, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy milyen hatással volt az okostelefon-iparra. A webOS fektette le számos dolog alapjait, ide érthető az Android is, továbbá az Apple az iOS esetében, illetve a Microsoft is számos ötletet a Palm szoftveréből vett át.

Paul Mercer, a Palm szoftverfejlesztési részlegének vezetője szerint egyébéknt számos koncepcionális hibákat követtek el a webOS fejlesztésekor, például hogy az a Webkit böngészőmotorra épült. A koncepció nem vált be, mivel csak kevés webOS-t futtató okostelefon került piacra. Ennek ellenére Mercer szerint a Palm megelőzte a korát, amikor megpróbált egy webes technológiára épülő mobil operációs rendszert létrehozni. A HP most szabadulna a Palmtól és a szoftvertől, amelyekért 1,2 milliárd dollárt kér. Pontosan annyi pénzt, amennyit 2010-ben kifizetett.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások