Az Android üzleti modelljét vizsgálja az EU

Az Android üzleti modelljét vizsgálja az EU

2013. június 17. 16:54, Hétfő
Sajtóértesülés alapján az Európai Bizottság azt akarja megvizsgálni, hogy a Google megpróbálta-e megakadályozni a más operációs rendszerekkel ellátott okostelefonok és táblák piacra dobását.

A Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Bizottság vizsgálat alá veszi az Android üzleti modelljét. A testület azt tanulmányozza majd, hogy a Google az Androidot a partnereinek ár alatt kínálta-e vagy sem, továbbá azt is, hogy megpróbálta-e megakadályozni más operációs rendszerekkel felszerelt okostelefonok és tábla PC-k megjelentetését. Az Európai Bizottság e felvetések tisztázására egy 82 kérdést tartalmazó, 23 oldalas kérdőívet küldött szét a mobilszolgáltatóknak és az okostelefon-gyártóknak. Az EU versenyhivatalának munkatársai kíváncsiak arra is, hogy pontosan miként működik az Android licencelése. Az egyik felvetés szerint a Google exkluzív szerződések aláírására "kényszeríti" a cégeket és ezzel visszaél a piacvezető pozíciójával. A feltett kérdések a 2009 januárjától mostanáig tartó időszakra vonatkoznak.

A keresőóriás nyílt forráskódú szoftverként értékesíti az Androidot, amelynek fejlesztésében bármely készülékgyártó részt vehet. A cégek teljesen ingyen kapják meg az operációs rendszert, így nem csoda, hogy az Android piaci részesedése jelenleg az okostelefonnál már eléri a 74 százalékot is. A Google a Financial Times megkeresésére válaszul közölte: az operációs rendszer használatáról a készülékgyártók, a mobilszolgáltatók és a felhasználók szabadon dönthetnek.

A vizsgálat lehetséges, hogy összefüggésben áll a Fairsearch áprilisban benyújtott panaszával. A szervezet - amelynek tagja a Microsoft, a Nokia és az Oracle is - azt kifogásolta, hogy az óriáscég visszaél az Android a piaci helyzetével. A konkrét vád az volt, hogy a Google a piaci versennyel ellentétes magatartást tanúsít a mobil területen és a saját előretelepített alkalmazásaival (GMail, YouTube-kliens stb.) árasztja el az internetezésre alkalmas mobiltelefonokat. Thomas Vinje, a Fairsearch képviselője kijelentette: a társaság az operációs rendszert "trójai falóként" használja fel azért, hogy a partnereit a vetélytársakkal szemben előnyösebb helyzetbe hozza, a mobil üzletet monopolizálja és a felhasználói adatokat ellenőrizze.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások